Nieuwe montering voor volkssterrenwacht Orion

REGIO – Bij volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel  draaien de telescopen weer op een geheel nieuwe montering die gemonteerd is op de bestaande statief/pilaar. Begin augustus 2017 ging voor de zoveelste keer de besturing van de telescopen weer kapot. De gevoelige instrumenten kunnen nu eenmaal niet tegen de pieken van de centrale meterkast. Tevens was er geen goede aardleiding en geen bliksemafleider aanwezig waardoor volkssterrenwacht Orion veel last had van harmonisatie in de koepel.

Er is hier heel veel tijd in gestoken om te kijken of het geheel toch nog gerepareerd kon worden maar dan los van alle nutsvoorzieningen. Helaas was de schade zo groot dat het deze keer niet ging lukken. Half september is er toen besloten om uit te kijken naar een geheel nieuw systeem gekoppeld aan een apart accusysteem. Dat is wonderwel zeer snel gelukt. Binnen 8 weken is er ruim 24.000,00 euro opgehaald met steun van fondsen, bedrijfsleven, leden van Orion, Orion zelf en enkele spontane bijdrage van particulieren.

Via deze weg wil vereniging Orion dan ook iedereen bedanken voor de zeer grote financiële steun en dat in zo’n korte tijd.

Begin december is er een  nieuwe montering besteld en op 21 december  werd de nieuwe montering afgeleverd bij volkssterrenwacht Orion. Daarna gingen enkele vrijwilligers  eerst de vorige kop van de montering, waar de telescopen op stonden, ontkoppelen en daarna verder aan de slag om de nieuwe montering geplaatst te krijgen op de bestaande pilaar.

Alles moest wel zeer goed waterpas staan en de montering waarop de telescopen weer gemonteerd zijn , moest dan ook zeer goed uitgebalanceerd worden. Dit i.v.m. eventuele overbelasting op de motoren van de nieuwe montering.

Bij de vorige montering maakte dit niet uit. Deze was zo goed gemaakt dat deze zelfs 500 kilo aan gewichten aan kon. Er hoefde hier niet op gelet te worden  welk gewicht  er aan hing. De motoren van deze montering kon letterlijk alles aan.

Maar ja als de basis (nutsvoorziening) van het geheel niet goed is kun je nog zoveel tijd hieraan besteden maar dan krijg je het nooit goed. Het geheel staat nu los van de nutsvoorzieningen en de telescopen op de nieuwe montering draait nu op een accusysteem.

Publiek is van harte welkom om deze nieuwe apparatuur te komen bewonderen tijdens de publieksopenstellingen op de 2e en 4e zondag van de maand en tijdens de publieksavonden ; de eerstvolgende is op zaterdag 27 januari a.s.