Vijftig jaar Museumstoomtram Hoorn-Medemblik – Vijftig jaar verbindend

HOORN/MEDEMBLIK – Hemelvaartsdag, 23 mei 1968. Stoomlocomotieven 18 en 30 vertrekken met een trein vol spoorwegbelangstellenden uit Hoorn naar Medemblik. De eerste rit op een museumspoorlijn in ons land is een feit. In 2018 vieren we deze 50e verjaardag met ‘Vijftig jaar Museumstoomtram Hoorn-Medemblik – Vijftig jaar verbindend’.

Opening van het Bello Atelier •| 28 april t/m 10 mei

De meivakantie en Hemelvaartsdag zitten boordevol activiteiten rond de opening van het Bello Atelier. Een nieuw onderdeel op de plek waar het in 1968 begon: de werkplaats te Hoorn. Vanaf 2018 wordt de Tram voor Bello hier interactief gerestaureerd. In en rond het Bello Atelier vertellen we deze weken meer over duurzaamheid tot de ‘complete collectie’… U ontdekt hoe de Museumstoomtram op weg gaat naar 2068, op weg naar de volgende vijftig jaar.

Bello Festival Hoorn-Enkhuizen-Medemblik •| 7 & 8 juli

Het Bello Festival is het langste transportevenement van Nederland. Tien stoomlocomotieven en ons motorschip Friesland nemen u mee tijdens een intensieve dienstregeling tussen Hoorn en Medemblik, Medemblik en Enkhuizen, maar ook tussen plaatsen waar wij niet altijd rijden…

Nieuwe reisbelevenissen met locomotieven 18 en 30

In 2018 is een hoofdrol weggelegd voor stoomlocomotieven 18 van de Gooische Stoomtram uit 1921 en 30 van de Gasfabriek Rotterdam uit 1908. In 1968 begon hiermee de geschiedenis van de stoomtrams tussen Hoorn en Medemblik. Loc 30 zal na revisie in 2018 weer in dienst worden gesteld. Voor basisscholen wordt in juni en juli een speciaal programma gemaakt over de geschiedenis en techniek van de locomotief. Meereizen met de vierkante tramlocomotief 18 kan met Stoomtram 1926 in augustus. Tijdens dit nieuwe programma leert u alle facetten kennen van ons levende stoomtrammuseum.

Een week bij Spoor & Tram anno 1926 •| 21 t/m 28 oktober

In de herfst wordt de jubileumviering afgesloten met een museale themaweek. Een unieke collectie historische voertuigen, rollenspelers en andere historische objecten komen vanuit verschillende plaatsen in het land samen in Hoorn, om met elkaar het tijdsbeeld bij de lokaalspoor- en tramwegen in ons land in de jaren 1920 te laten zien.