31e editie HUBO Kaagloop

WERVERSHOOF – IJsclub De Noord in Wervershoof verzorgt zondag 28 januari – in samenwerking met atletiekvereniging SAV – de 31e editie van de HUBO Kaagloop. Onder hardlopers is de loop geliefd vanwege het snelle en mooie parcours die de afstanden van vijf en tien kilometer kent.

Voorzitter Sjaak Bakker is al jaren bij de loop betrokken. “Omstreeks 1970, toen je nog nagewezen werd als je door het dorp hardliep, werd de eerste Kaagloop gehouden. Nadat de loop een aantal jaren niet gehouden werd, werd ze in 1980 en 1981 weer georganiseerd, om vervolgens weer een aantal jaren van het toneel te verdwijnen. In 1987, op 27 december, werd de draad weer opgepakt en organiseerde IJsclub De Noord in samenwerking met atletiekvereniging SAV wederom de Kaagloop, die vanaf die datum ook een officiële tien kilometer wedstrijdloop was.”

De HUBO Kaagloop is begonnen als loop voor zowel de serieuzere hardloper als de recreant. “Dit is eigenlijk nog steeds de combinatie die we als organisatie zoeken want uiteindelijk vinden we het gewoon het mooiste dat zoveel mogelijk mensen een mooie sportieve dag hebben”, aldus Sjaak Bakker. Dat het snelle parcours in trek is bij de lopers, blijkt wel uit de grote deelname de laatste jaren en ook aan de deelname van een groot aantal regionale (sub)toppers. “Een passie voor sporten ontwikkelen kan niet vroeg genoeg beginnen. We hebben daarom ook dit jaar voor basisschoolkinderen de kinderloop in het programma opgenomen en proberen daarin de samenwerking met scholen en andere instanties te zoeken.”

De organisatie is al enige tijd drukdoende met de loop. “We willen het gewoon voor iedereen zo goed mogelijk organiseren en worden daarin steeds een beetje beter. Op de dag zelf leunen we op veel vrijwilligers. Ik blijf het na al die jaren mooi vinden dat deze mensen altijd weer klaar staan. Ook mooi is dat bedrijven ons steunen in de vorm van sponsoring.” Bij de tien kilometer wedstrijdloop wordt er gestreden in verschillende categorieën. Bij de mannen: jonger dan 40 jaar, tussen 40 en 55 jaar en ouder dan 55 jaar. Bij de vrouwen: jonger dan 35 jaar en ouder dan 35 jaar. “Een leuke aanvulling op de reguliere categorieën is toch nog altijd de trofee voor de snelste Wervershover (man en vrouw). Die staat bij de oud-winnaars vaak op een bijzonder plekje.”

De prijsuitreiking is rond 13.00 uur in de kantine van voetbalvereniging VVW en hier voorafgaand is een loterij met leuke prijzen voor hardlopers. Wie mee wil doen met de HUBO Kaagloop kan zich tot en met vrijdag 26 januari online inschrijven of op de dag zelf inschrijven tot circa 11.00 uur in de kantine van voetbalvereniging VVW.

De kosten voor deelname aan deze wedstrijd bedragen 6 euro bij online inschrijven en 7,50 euro op de dag zelf. Alle informatie en praktische zaken zijn te vinden op www.kaagloop.nl.