College Medemblik: ‘TV-programma Radar spreekt onwaarheden over woekerrentes kredietbank”

MEDEMBLIK – De raadsfracties van Progressief West-Friesland en PW2010 hebben aan het college van burgemeester en wethouders schriftelijke vragen gesteld over woekerrentes op sociale kredieten.

Het programma Kassa bracht onlangs een onderwerp over de hoogte van rentes op dergelijke leningen. Volgens een onderzoek van de programmamakers is Medemblik één van de gemeente die de hoogste rente vraagt: 12-14 procent. Volgens het college klopt de redenering van Kassa niet.

In beantwoording op vragen van de twee partijen stellen burgemeester en wethouders dat er sprake is twee soorten leningen: een persoonlijke lening en een sociale lening. De rente voor persoonlijke leningen ligt voor onze gemeente tussen de 8,2 en 12,6 procent. Voor sociale leningen is dat tussen 5,3 en de 8,2 procent. Kredietbank Nederland voert voor de gemeente de leningen uit.

Lees ook: Kredietbank rekent woekerrentes voor cliënten gemeente Medemblik

Inmiddels is contact geweest met Kassa. Zij vullen hun publicatie aan met de input van de gemeente.