Reportage: Hoogwateralarm havens Medemblik en Andijk

MEDEMBLIK/ANDIJK – De storm van afgelopen woensdag heeft het water van het IJsselmeer tot recordhoogtes in de havens van Medemblik en Andijk gestuwd. Maar ook in de haven van Enkhuizen liep het waterpeil tot gevaarlijke hoogtes op waardoor men daar besloot de haven af te sluiten van het IJsselmeer.

Het Hoogheemraadschap heeft het waterpeil in de havens van Medemblik en Andijk scherp in de gaten gehouden en mocht het uit de hand lopen dan had men ook voor deze havens een noodscenario klaar liggen. 

Maar zover lijkt het nu niet te komen, er gaat de aankomende dagen vrijwel geen regen meer vallen en de wind is tot rust gekomen waardoor de sluizen bij Den Oever en Kornwerderzand weer kunnen worden opgezet zodat het IJsselmeer haar water op de Waddenzee kan lozen. Het waterpeil zal dan ook snel dalen in de havens rondom het IJsselmeer.