Een zwerfvuilvrije 2018 is de ultieme wens van Anne de Bruin

DE WEERE – Anne de Bruin-v.d. Graaf uit de Weere heeft eigenlijk maar 1 wens, en dat is een 2018 zonder zwerfvuil. Al jaren zet Anne zich in om het zwerfvuil in haar omgeving op te rapen en in de vuilnisbakken te deponeren. 

Tegen Medemblik Actueel vertelt Anne: “Afgelopen zomer was ik optimistisch over de hoeveelheid zwerfvuil, die ik wekelijks vond op mijn fietstocht van 25 km. langs buitenwegen in ons mooie West-Friesland. De afgelopen tijd is de wekelijkse hoeveelheid zwerfvuil zo groot, dat ik het bijna niet kan meenemen.

Bijvoorbeeld op maandag 18 december 2017 heb ik 113 blikjes, 28 plastic flesjes, 6 glazen drankflessen en een vuilniszak vol met andere verpakkingsmaterialen bij elkaar geraapt. Ik was meer dan 3 uur onderweg en voelde mij nogal gedeprimeerd.

En op 1 januari 2018 had ik op diezelfde route 86 blikjes, 27 plaslic flessen en 6 glazen drankflessen. 
Het zijn enorme hoeveelheden, die niet alleen door de jeugd gedumpt worden, want de laatste keer was de schoolroute langs Abbekerk naar Wognum zo goed als schoon.

Wat is er zo moeilijk aan om je lege verpakkingsmaterialen gewoon mee te nemen naar huis? Veel producten worden verpakt in wegwerp verpakkingen, maar als jij spul weggooit langs de weg, dan is het echt niet weg!!

Vaak duurt het jaren voor iets is afgebroken en veel plastics verdwijnen in minuscule deeltjes in onze oceanen. Zwerfvuil is geen gezicht en slecht voor het milieu.

Ik ben ervan overtuigd, dat een minderheid van mijn medemensen zich schuldig maakt aan dit dump-gedrag; een grote meerderheid ergert zich rot aan die troep.

Ik weet, dat er vele stille rapers zijn en dat vind ik een hartverwarmende gedachte. Mijn wens voor het nieuwe jaar:” Een schoner milieu” en…… tegen dumpers: ”Hee neem je rommel mee!!”