Verkeerscontrole Wognum

Wognum – Op zaterdagavond hield de politie tussen 22.30 en 00.30 uur een alcoholcontrole op de A.C. de Graafweg in Wognum. In totaal moesten 95 bestuurders een blaasproef afleggen. Niemand bleek teveel te hebben gedronken. Wel reed een 21-jarige man uit Hoorn in een personenauto veel te hard. De man werd door de politie geklokt op een snelheid van 131 km per uur. Aangezien ter plaatse slechts 80 km per uur gereden mag worden, reed hij 51 km te snel. De man kreeg hiervoor een bekeuring. Omdat hij meer dan 50 km te snel reed, moest hij bovendien zijn rijbewijs inleveren.

Feit: stopafstand bij 120 km/uur is 24 auto’s van gemiddelde lengte

In Nederland wordt intensief op snelheid gecontroleerd. Snelheidscontroles vinden om drie redenen plaats. Allereerst omwille van de verkeersveiligheid, want snelheid speelt een rol bij lk verkeersongeval. Het milieu is een tweede goede reden: hoe harder een voertuig rijdt, hoe hoger het brandstofverbruik, hoe meer CO2-uitstoot en hoe meer geluidsoverlast.

De derde reden is mobiliteit. Files ontstaan minder snel als weggebruikers met ongeveer dezelfde snelheid rijden. Bovendien is de kans op ongelukken kleiner, en ook dat scheelt files: bijna 13% van de files is direct te wijten aan een ongeval.Snelheid kan het verschil uitmaken tussen leven en dood. Voor automobilisten is de kans op overlijden bij een aanrijding met een snelheid van 80 km/uur bijvoorbeeld al twintig keer groter dan bij een snelheid van 30 km/u. Nog treuriger zijn de cijfers over fietsers en voetgangers. Bij aanrijdingen met een snelheid van slechts 35 km/u komt 5% van de fietsers of voetgangers om het leven. Bij 48 km/u is het aandeel met dodelijke afloop al opgelopen tot 45% en bij 64 km/u overleeft nog maar 15% de klap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.