Weidevogels in Noord-Holland zoeken beschermdames- en heren

beschermdames- en heren
beschermdames- en heren

Noord-Holland – Door allerlei oorzaken kunnen weidevogels moeilijk hun jongen groot brengen. Daarom zoeken we extra beschermdames- en heren. Enthousiaste vrijwilligers die minstens één dagdeel per week, in de gehele periode van half maart tot half juni, mee willen helpen met de bescherming van weidevogelkuikens.

Door samen met boeren legsels te markeren bij agrarische werkzaamheden, en te kijken waar vogels met kuikens zich bevinden, kunnen er meer kleintjes groot worden. Bij tal van agrarische werkzaamheden lopen nesten gevaar in de broedperiode. Na het uitkomen van de eieren begint de kuikenbescherming. Vrijwilligers kijken vóór het maaien of en waar er nog kuikens in het land lopen. Door het plaatsen van vlaggen kunnen kuikens naar een naastgelegen weiland worden geleid. Vrijwilligers kunnen ook boeren en medewerkers van agrarische natuurverenigingen adviseren bij het aanleggen van een maaimozaïek, vluchtstroken op hun land creëren of een weiland wat later maaien.

Voor de vrijwilliger is er niet alleen de voldoening van het beschermen, die het vrijwilligerswerk de moeite waard maakt, maar ook het contact met het agrarisch bedrijf en het lekker buiten zijn. Tijdens het genieten in de Noord-Hollandse natuur, werk je ook nog eens mee aan het behoud ervan, samen met anderen. Ervaring is niet vereist, maar enige vogelkennis is mooi meegenomen. Voor nieuwe vrijwilligers is het wel verplicht een cursus van twee avonden volgen. Deelnemers kunnen kiezen uit 2 cursuslocaties: De Poelboerderij in Wormer op de dinsdagen 19 en 26 februari, of in Purmerend in partycentrum De Doele op de maandagen 4 en 11 maart. Voorwaarde is dat deelnemers van half maart tot half juni wekelijks beschikbaar zijn. Daarna volgt begeleiding en training in het veld bij een bestaand groepje een aantal jaren. Ook agrariërs, die nog niet aan weidevogelbescherming doen, kunnen zich melden voor informatie of cursusdeelname.

Jaarlijks ondersteunt Landschap Noord-Holland zo’n 25 weidevogelgroepen in de provincie met materialen, cursussen, informatieavonden en veldopleidingen. Zo’n 1.000 weidevogelvrijwilligers zetten zich belangeloos in op het land van 750 agrarische bedrijven. Met dank aan deze vrijwilligers en de deelnemende boeren zijn in 2012 bijna 14.000 nesten beschermd. Voor meer informatie of aanmelding kunt u mailen of bellen met Krijn Trimbos of 06-13584908.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.