Inloophuis Medemblik, waar je kunt zijn wie je bent

Foto: Mieke Koomen
Foto: Mieke Koomen

Inloophuis Medemblik, waar je kunt zijn wie je bent

Medemblik – Onze freelance reporter is weer op pad geweest voor een diepte interview met mensen die veel betekenen voor mensen met kanker.  Lees het mooie interview dat Mieke Koomen heft gehad met Ton en Tony v/d Wal.

Kanker. Dat woord komt binnen. Het snijdt door merg en been. Daarom wordt het uitspreken ervan vaak vermeden of omzeild. Maar zelfs stilzwijgend veroorzaakt het bestaan ervan een oorverdovend lawaai. Als het op je pad komt, dan is het er. Luid en duidelijk. Dan moet je er mee dealen. Bij inloophuis Medemblik kan dat. Daar is tijd en ruimte voor een goed gesprek, informatie en ja, ook voor ontspanning. Wij stapten er binnen.

Het onderwerp is beladen. Ik stap daardoor toch een beetje huiverig over de drempel. Maar de sfeer is warm en rustgevend. Het interieur doet denken aan een knus restaurant. Met een gezellige bar, groepjes tafels met stoelen. Niet zo gek als je weet dat het voorheen ook dienst deed als restaurant, De Bleije Blick. Die vrolijke uitstraling heeft het nog steeds. Aangevuld met een computerhoek heeft het alles om een paar uur te kunnen ontspannen.

Ervaringsdeskundigen
Tom van der Wal. Kanker trof hem in 1998. Hij overwon de ziekte, maar sindsdien zit het hem en zijn vrouw Tonia in het bloed. Ze beten zich vast in de materie en van het een kwam het ander. Beide participeerden in talloze adviesraden en ze hebben diverse stichtingen opgezet. Inmiddels is Tonia ook voorzitter van Stichting Diagnose Kanker (SDK). Deze stichting initieerde het inloophuis.

‘Door onze ervaring en kennis kwamen veel mensen met hun vragen bij ons aan huis. Dat werd te druk. Het was tijd voor een inloophuis in Medemblik’, vertelt Tonia. Zij vonden de geschikte locatie op steenworp afstand van hun eigen woning. ‘De eigenaars van het pand waren zelf ook direct enthousiast. Ze zijn ons op veel manieren tegemoet gekomen. En Dionne meldde zich meteen aan als vrijwilliger.’

Mens zijn
Op 15 december 2012 openden zij de deuren. Djibo Schuitemaker, een patiënt van 9 jaar mocht het lint doorknippen. Een schilderij met zonnebloem van zijn hand heeft een prominente plek in de ruimte. Om uit te drukken dat kankerpatiënten niet alleen maar ziek zijn. Ze hebben hun eigen hobby’s en interesses en zijn graag bezig. Ze zijn mens. Net als ieder ander.

‘Hier kunnen ze zichzelf zijn’, benadrukt Tonia. ‘Met of zonder ziekte. Iedereen is welkom. Voor informatie over behandelingen, een goed gesprek met lotgenoten, verschillende workshops of gewoon een kletspraatje. Het gaat ook echt niet altijd over ziek en zeer. Vaak juist niet. Het mag, maar niets moet. Omdat het hier kan en er altijd iemand is om je te woord te staan, is de druk eraf. Dat voelt vrij.’

Zoete inval
Het inloophuis stelt zich ten doel de drempel te verlagen. Een laatste barrière weg te nemen voor hen die die dat niet aandurven. Het gaat er om ontspanning. Dat is wat Tom en Tonia van der Wal wensen voor iedereen die in- en uitloopt. ‘Het is hier een zoete inval. Met de nadruk op zoet. Mensen komen tot rust.’

Adviseren en verbinden
‘We willen dat mensen een goed gevoel overhouden aan hun bezoek. Iedereen is welkom, ongeacht je thuissituatie, geloofsovertuiging en afkomst. Je kunt over alles praten, maar het is belangrijk iedereen in zijn of haar waarde te laten. Elkaar iets opdringen, hoe goed bedoelt ook, is er niet bij’, vertelt Tom.

‘We hebben veel folders over behandelwijzen en hulporganisaties, maar wij zijn geen arts. We kunnen niet bepalen wat voor iemand het beste is, maar kennen wel de opties. We kunnen mensen adviseren en aan de juiste instanties verbinden. De bezoekers onderling kunnen ervaringen uitwisselen. Dat brengt mensen verder, alleen al door het begrip dat ze over en weer voelen.’

Vrijwilligers
‘Zonder sponsoring en hulp van vrijwilligers hadden we dit niet kunnen neerzetten. Ook voor de toekomst blijft die steun nodig. Of het nu gaat om geld, tijd of middelen. Alles is welkom.

Inmiddels zijn er 9 vrijwilligers aan het inloophuis verbonden. ‘Voordat zij worden ingezet, gaan we goed met ze in gesprek. Dit werk is niet te onderschatten. Veel mensen die zelf met kanker te maken hebben gehad, willen helpen. Maar niet iedereen is daar ook aan toe. Zij staan nog aan de kant van de bezoeker. Dat houden we goed in de gaten.’

Een lichtpuntje zijn
Ingrid Lucassen en Elly Van Velzen zijn twee van deze vrijwilligers. Een dagdeel in de week bieden zij ondersteuning als gastvrouw. Beide hebben op hun eigen manier te maken gehad met kanker. Ingrid heeft lange tijd gewerkt in een hospice. Daar gaf ze o.a. voetmassage aan patiënten. ‘Ik heb veel zieke en terminale mensen mogen begeleiden. Het is soms heftig, maar vooral dankbaar werk. Kwaliteit van leven bieden, een lichtpuntje zijn. Dat is wat ik kan bijdragen. Ook hier geef ik voetmassage, maar ook voor een bak koffie en een goed gesprek kun je bij mij terecht’, vertelt Ingrid. Ze twijfelde geen seconde toen ze de oproep zag. ‘Dit is wie ik ben. Het past bij me. En het is zo fijn om mensen opgelucht en met dansende voetjes de deur uit te zien gaan.’

Een lach en een traan
Elly heeft haar ouders, kort na elkaar, verloren aan de ziekte. Beide waren nog geen 50 jaar oud. ‘Ik ben daarna in een diep dal geraakt. Was de weg kwijt. Toen is het voor mij zo belangrijk geweest dat ik mijn verhaal kon doen. Dat ik gehoord werd. Door de juiste hulp heb ik de weg terug gevonden. Nu gaat het goed met mij en kan ik zelf een luisterend oor zijn. En soms hoef je niet te praten. Dan is het samenzijn op zich al heel prettig. Of het doen van een spelletje. En ja, dan wordt er ook veel gelachen. De emoties vloeien in elkaar over.’

Medemblikkers van het jaar
Het inloophuis is open op dinsdag, donderdagochtend en woensdagavond. De wens is dit in de toekomst uit te breiden. ‘We zijn net begonnen en gaan voelen en proeven wat de behoefte is. Zo kunnen er ook contactgroepjes ontstaan. Mensen met eenzelfde interesse die er samen op uit gaan. Naar een museum of bioscoop. Het inloophuis is dan start- en eindpunt.’

Tom en Tonia bruisen van ideeën en zetten zich onvermoeibaar in. Een echtpaar met een hart van goud. Zo werden zij beide uitgeroepen tot Medemblikker van het jaar 2012. En dat is dik verdiend!

Inloophuis Medemblik – Oosterhaven 11 – www.inloophuismedemblik.nl

Wereldkankerdag

Maandag 4 februari is het Wereldkankerdag, een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij kanker. Ter gelegenheid hiervan opent het inloophuis op zaterdag 2 februari haar deuren van 11.00 tot 16.30 uur.

De doorgeefroos
Ook inloophuis Medemblik doet mee aan deze actie. Op 2 februari delen vrijwilligers bij Deen Supermarkt rozen uit. De Wereldkankerdag-roos symboliseert liefde, kracht, erkenning en respect en is bedoeld om mensen die met kanker geconfronteerd zijn een hart onder de riem te steken. Je kunt hem zelf houden, maar ook doorgeven aan iemand die het volgens jou verdient.

Note van de redactie:

Wat betreft de foto’s:
De dame tussen Tom en Tonia in met kort haar is Ingrid Lucassen. De dame met iets langer blond haar die ook voor de deur is gefotografeerd is Elly van Velzen.
Het schilderij met de zonnebloem is gemaakt door Djibo

 

Inloophuis Medemblik jan 20132013-01-16 (1) Inloophuis Medemblik jan 20132013-01-16 (2) Inloophuis Medemblik jan 20132013-01-16 (3) Inloophuis Medemblik jan 20132013-01-16 (6) Inloophuis Medemblik jan 20132013-01-16 (8) Inloophuis Medemblik jan 20132013-01-16 (9) Inloophuis Medemblik jan 20132013-01-16 (10) Inloophuis Medemblik jan 20132013-01-16 (11) Inloophuis Medemblik jan 20132013-01-16 (12)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.