Tabor College Werenfridus in voorronde ‘Op weg naar het Lagerhuis’

Op weg naar het Lagerhuis
Op weg naar het Lagerhuis

Hoorn – Dinsdag 29 januari en 5 februari Noord-Hollandse voorrondes van ‘Op weg naar het Lagerhuis’.

Achttien middelbare scholen uit Noord-Holland strijden in de Rode Hoed in Amsterdam om een plekje in de landelijke finale. Gedeputeerde Elvira Sweet zal op beide dagen de prijzen aan de winnaars uitreiken. Uiteindelijk nemen bijna 180 scholen uit heel Nederland dit jaar deel aan de vijftiende editie van de nationale scholieren-debatcompetitie van de VARA. In dit seizoen is een aantal vernieuwingen geïntroduceerd in de wedstrijdopzet. Zo voeren de scholieren onder meer een 360-graden debat en geven met de V-Rede een korte speech.

Opzet competitie
Alle middelbare scholen in Nederland kunnen deelnemen aan de competitie. De wedstrijd is opgebouwd uit provinciale voorrondes en landelijke voorfinales. Er wordt gedebatteerd aan de hand van verschillende debatvormen en elke debatwedstrijd wordt beoordeeld door een deskundige jury. De leerlingen debatteren in teams van tien. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team bekendgemaakt dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwart finales in Amsterdam. De finale wordt in samenwerking met HOPE XXL door de VARA uitgezonden op televisie.

De stellingen
De provinciale stellingen, die bestemd zijn voor het debat met de vrije rollen zijn op 29 januari:

  • De provincie moet een subsidie vrijmaken voor nieuwbouw van studentenkamers en starterswoningen.
  • De luchthaven Schiphol mag het aantal vluchten niet meer uitbreiden en er mag geen landingsbaan bij komen.
  • Noord-Hollandse politici moeten verplicht twee dagen per jaar ‘stage’ lopen op een middelbare school of ROC.

De stellingen voor het debat op 5 februari worden later bekend gemaakt.

Social media
‘Op weg naar Het Lagerhuis’ is ook te vinden op Facebook en Twitter. Belangstellenden kunnen het hele traject live volgen, via internet d.m.v. tweets, foto’s en video’s op de social media sites. Alle informatie over ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ is te vinden op opwegnaarhetlagerhuis.vara.nl.

Subsidie van de provincie Noord-Holland
De provincie Noord-Holland heeft subsidie verleend voor de organisatie van de twee provinciale voorrondes. De jeugddebatten bieden scholieren de mogelijkheid zich een mening te vormen over maatschappelijke onderwerpen, deze te presenteren en hun bekwaamheid in het debatteren te vergroten. Door deel te nemen aan het kunnen jongeren ook individueel hun stem laten horen aan en in de politiek. Daarnaast bieden de debatten een mogelijkheid voor jongeren om meer te leren over de provincie en haar taken, waarmee de bekendheid van de provincie Noord-Holland vergroot wordt.

Het Tabor College Werenfridus vertegenwoordigt Hoorn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.