Winterwerkzaamheden met Op/Maat

Winterwerkzaamheden
Winterwerkzaamheden

Gemeente Medemblik – De medewerkers van Op/Maat voeren ook deze winterperiode weer werkzaamheden uit voor de gemeente Medemblik, dit gebeurt in nauwe samenwerking en ondersteuning van medewerkers van de gemeente.“We gaan allemaal voor hetzelfde doel”, stelt Marcel Pelt wijkvoorman groen van de gemeente Medemblik. “We merken in de beleving geen verschil, we zijn gewoon collega’s die samen de openbare ruimte op orde willen hebben.”

Een bevroren landschap met en zonder sneeuw, er lijkt geen plant te groeien. Daarom is de winter periode juist het seizoen voor het snoeien van bomen en struiken en het kappen van bomen. De ‘opslag’ (zaailingen van bomen die al flink geworteld zijn) wordt in de winter sneller ontdekt en kan dus beter worden verwijderd. Een deel van deze taken, in vooral de groenvakken, maar ook het uitvegen van parkeervakken en verwijderen van zwerfvuil, voeren de Op/Maat medewerkers uit als ‘winterwerk’.

Nieuwe dingen leren

Sinds een aantal jaar heeft Medemblik een overeenkomst met Op/Maat, de organisatie waarbij mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt zich kunnen ontwikkelen in sociale vaardigheden en onder andere het onderhouden van de beplantingvakken in de wijken van de gemeente Medemblik. Het werk loopt in de periode maart tot en met november en bestaat voornamelijk uit het bestrijden van onkruid in de plantsoenen door schoffelen, spuiten en het verwijderen van zwerfvuil. Maar ook het kantwerk langs de gazons van groenvakken en verharding hoort bij hun taak. “Het is ontzettend leuk om de groep nieuwe dingen te leren.

We letten ook goed op welke interesses er zijn en proberen zoveel mogelijk werk aan te bieden wat daarop aansluit”, legt Jos Bos, voorman van Op/Maat, uit. Het is de bedoeling dat de medewerkers zich zo ontwikkelen, dat ze daarna zelf aan de slag kunnen en geplaatst worden bij een bedrijf. “Maar veel willen eigenlijk het liefst in en voor de gemeente blijven werken in de buitenruimte. De groep voelt zich een onderdeel van de buitendienst, ze voelen zich er thuis”. “De samenwerking met de gemeentelijke buitendienst verloopt ook heel prettig”, vertelt Bart Nannings, ook voorman van Op/Maat. Inmiddels zijn er twee medewerkers van Op/Maat voor onbepaalde tijd bij de buitendienst van de gemeente geplaatst, om zich voornamelijk bezig te houden met het verwijderen van zwerfvuil en het onderhoud van de sportvelden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.