Provincie Noord-Holland verbied de jacht op wilde dieren

verboden te jagen
verboden te jagen

Noord-Holland – In een aantal provincies is de jacht op verschillende dieren tot nader order verboden vanwege het aanhoudende winterweer. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant hebben de jacht op wilde eenden voorlopig verboden.

Door de aanhoudende kou is er maar een beperkte hoeveelheid ijsvrij water en is het voor de eenden moeilijker om eten te vinden. Het verbod geldt tot het einde van het jachtseizoen, op 31 januari.

In Utrecht mag tot volgende week donderdag helemaal niet meer worden gejaagd. Noord-Brabant heeft ook de jacht op knobbelzwanen verboden. Het verbod geldt echter niet voor de hele provincie. In Zuid-Holland hoeven de kolgans, de grauwe gans, de knobbelzwaan, de smient en de meerkoet jagers voorlopig niet te vrezen.

Noord-Holland heeft het jachtverbod op sommige dieren met ingang van 22 januari weer opgeheven. Daar mogen houtduiven, konijnen en fazanthanen tot 31 januari weer worden geschoten. Ook grauwe ganzen, kolganzen en smienten zijn weer vogelvrij in Noord-Holland.

De provincies hanteren drie criteria om te bepalen de jacht te verbieden. Het eerste is als het koudegetal -85 graden Celcius bereikt. Het koudegetal wordt berekend door de gemiddelde temperatuur over een aantal dagen op te tellen. Ook als negentig procent of meer van de grond met sneeuw bedekt is, of meer dan vijftig procent van het water bevroren is, mag niet meer worden gejaagd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.