Burgemeester Streng bezoekt oorlogsmuseum in Midwoud

oorlogsmuseum
oorlogsmuseum

Midwoud – Burgemeester Streng heeft maandag 14 januari een bezoek gebracht aan het oorlogsmuseum van Jan de Groot aan de Midwouder Dorpstraat 29 in Midwoud. Hij deed dat om zich te oriënteren op het vele erfgoed dat in Medemblik en omstreken zorgvuldig wordt bewaard. De geschiedenis van de tweede wereldoorlog heeft de speciale aandacht van de burgemeester omdat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Achter ieder oorlogsmonument en elk attribuut gaan herinneringen schuil, zo ook bij Jan de Groot (84) die al ruim veertig jaar zijn oorlogsmuseum in Midwoud runt. Van bonkaarten tot complete uniformen, veel wat met de tweede wereldoorlog en het verzet te maken heeft, heeft De Groot in zijn huis verzameld. Hij legt de bijzondere verzameling aan als een eerbetoon aan de burger, de verzetsmensen en de bevrijders.

Scholieren en andere belangstellenden zijn welkom om de verzameling uit West-Friesland te bekijken. Al deze herinneringen vormen een waardevol stuk geschiedenis over de gemeente Medemblik en heel West-Friesland. Uiteraard neemt Jan de Groot deel aan de kranslegging door de burgemeester bij het monument van het neergestorte vliegtuig in Midwoud op maandag 21 januari ’s morgens om half elf.

De toekomst van het museum is geborgd door zoon Jos de Groot, in het dagelijks leven havenmeester van de Grashaven in Hoorn. Hij gaat het bijzondere werk van zijn vader tezijnertijd overnemen. Jan de Groot herinnert zich nog als de dag van gisteren dat er boven West-Friesland vliegtuigen werden neergehaald en dat de bemanningen een goed heenkomen moesten zoeken, als zij tenminste nog in leven waren.

Er stortten boven bezet Nederland zo’n 7.000 vliegtuigen neer en nog steeds zijn er circa 3.000 bemanningen vermist. Het is de eer van Jan de Groot om deze bemanningen op te sporen en een laatste rustplaats te bezorgen. Daar waar hij kan, helpt en denkt hij mee. Het oorlogsmuseum is na een telefonische afspraak te bezoeken: 0229 – 201954.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.