Weerbericht 10 januari: bewolkt met zeer lokaal wat lichte regen

Zwaar bewolkt
Zwaar bewolkt

Medemblik – Vandaag is het grotendeels bewolkt met zeer lokaal wat lichte regen. Er staat een matige westenwind en het wordt 8 graden. Vanavond draait de wind naar het noordoosten en neemt uiteindelijk af tot zwak. Het klaart geleidelijk op. Komende nacht wordt het een stuk kouder en gaat het 1 tot 2 graden vriezen.

De weerkaarten laten vanaf het weekend een volop winters scenario zien. Een krachtig hogedrukgebied bouwt zich op boven Scandinavië en lage druk concentreert zich steeds meer op het Middellandse Zeegebied. Hierdoor wordt de stroming in een groot deel van Europa oostelijk.

In het weekend heeft het kwik moeite om boven nul uit te komen en volgende week lijkt de kou zich zelfs nog wat te verscherpen. In de nachten komt het gemakkelijk tot matige vorst en daarmee rijst meteen de vraag op of het tot schaatsen komt. Het lijkt erop dat er in de loop van volgende week op ondergelopen weilanden en Sintelbanen geschaatst kan worden. Om ook op grotere waterplassen en sloten te kunnen schaatsen moet de kou de gehele week aanhouden en mag het niet te hard waaien.

Morgen blijft het overwegend droog en zijn er flinke zonnige perioden. De noordoostenwind zorgt voor de aanvoer van koude lucht; het wordt slechts 3 graden.

In het weekend verscherpt de kou zich en komen de maxima rond het vriespunt uit. ’s Nachts vriest het licht tot matig. In het noorden blijft het overwegend droog en er is regelmatig ruimte voor de zon. Het zuiden maakt kans op (wat) sneeuw. Volgende week lijkt winters te verlopen met zowel overdag als in de nacht vorst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.