Griepgolf treft West-Friesland

Griepgolf treft West-Friesland
Griepgolf treft West-Friesland

West-Friesland – West-Friesland is officieel getroffen door een milde griepepidemie. In de laatste week van vorig jaar werd de grens van een epidemie overschreden. Toen waren 61 op de honderdduizend mensen ziek door griep, meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel donderdag. De laatste weken nam het aantal griepgevallen geleidelijk toe. Vooral kinderen tussen de 0 en 4 jaar hebben last van griep.

Het Nivel spreekt van een epidemie als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen met griepachtige klachten rapporteren. Daarnaast wordt het virus aangetoond met neus- en keelmonsters.

Volgens epidemoloog en huisarts Gé Donker is nog niet duidelijk welk virustype dit seizoen overheerst. De tot nu toe gevonden griepvirussen, waaronder het influenzavirus A en B en het Mexicaanse griepvirus, zijn ook opgenomen in het griepvaccin van afgelopen jaar. “Dus degenen die een griepprik hebben gehaald, lijken dit seizoen goed beschermd”, aldus Donker.

Mogelijk verspreidt het griepvirus zich de komende tijd snel, omdat kerst en nieuwjaar ideale omstandigheden voor het virus waren om zich te verspreiden, aldus Donker.

Symptomen van griep zijn snel stijgende koorts, hoofdpijn, keelpijn, hoesten en spierpijn. Ook misselijkheid en diarree komen voor. Een enkele keer kan griep leiden tot longontsteking. Het Nivel adviseert om verspreiding van het griepvirus te voorkomen zakdoekjes snel weg te gooien, handen goed te wassen en, voor wie echt ziek is, thuis te blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.