Kermis aan de buitengrenzen van een dorp, voor de kermisexploitanten een blijvertje

WERVERSHOOF/MEDEMBLIK – Eigenaren van attracties staan in meerderheid achter de opzet die de gemeente Medemblik in 2020 en in 2021 heeft ingevoerd om zo de inwoners toch nog een kermis te geven. Op een afgesloten terrein buiten het centrum van het dorp of stad waar de mensen kermis kunnen vieren en waar onder de huidige coronamaatregelen een vinger aan de pols kan worden gehouden wat het aantal bezoekers op het terrein betreft.

Volgens het NHD is de kermisbeleving voor  kinderen en ouders veel intenser en lost een kermis aan de rand van een dorps- of stadskern ook direct het probleem van geluidsoverlast op. Maar ook op het gebied van de veiligheid is wat de exploitanten betreft een kermis aan de rand van een dorp- of stad een veel betere oplossing, of zoals Henk Jan Jonger van de botsauto’s zegt tegen de verslaggever van het NHD: “In de Dorpsstraat was het altijd een ramp,bij de opbouw moet je altijd schipperen vanwege het zware vracht- en landbouwverkeer dat er telkens langs moet. Bovendien klagen ze altijd over geluidsoverlast. Daar heb je op deze terreinen geen last van. Daarnaast is hier volop parkeergelegenheid en genoeg ruimte je attracties neer te zetten. Laat ons hier voortaan maar lekker blijven.

Het is dus nog maar de vraag wat er in 2022 gaat gebeuren, als de maatregelen weer verdwenen zijn, zal de kermis weer terugkeren naar de Dorpsstraat en naar de Nieuwstraat of blijft de kermis definitief aan de Westrand en op het Vooroever. Als het aan de kermisexploitanten ligt blijft de kermis waar ze nu zijn..

Foto: De kermis in Medemblik (Foto: RV Fotografie)