Gemeenteraad Medemblik zet de toon in West-Friesland door voor de Regionale Energiestrategie te kiezen

MEDEMBLIK – De gemeenteraad van Medemblik heeft voor de Regionale Energiestrategie gestemd al ging er een behoorlijke discussie tussen de voor- en tegenstanders aan vooraf. Zo kwam Hart voor Medemblik met maar liefst 9 moties, tot grote ergernis van sommige partijen, deze riepen fractievoorzitter Tjeu Berlijn dan ook op om maar gewoon tegen de RES te gaan stemmen, iets wat tijdens de stemronde dan ook werd gedaan door HvM.

Tjeu Berlijn zegt hierover tegen Medemblik Actueel: “Hart voor Medemblik heeft tegen het raadsvoorstel gestemd omdat het niet goed is voor onze inwoners! Waar wij juist tegen biomassa zijn, komt er met dit voorstel extra biomassa bij. Waar wij tegen zonneweilanden zijn, komen er juist met dit voorstel extra weilanden vol te liggen. Hierdoor kunnen er minder woningen gebouwd worden en kunnen bedrijventerreinen niet uitbreiden. Het is onbegrijpelijk dat onze burgers straks geen stroom meer kunnen terug leveren aan het net omdat de capaciteit volledig ingenomen wordt door de zonneweilanden. Dit kost onze inwoners bakken met geld. We moeten juist stimuleren om zonnepanelen te “nemen” als inwoner, maar dit werkt averechts. Wij willen investeren in een groene toekomst voor onze inwoners en voor heel Nederland. Maar doe dit nou op een eerlijke manier voor de inwoners, en betaal dit niet uit de portemonnee van onze inwoners. Wij zijn voor een EERLIJKE groene toekomst maar tegen de doorgeslagen klimaatambities.

André Meester van BAMM liet weten de moties van HvM te gaan steunen omdat hij ook nog steeds veel vragen heeft over de RES, zo lijkt het Meester veel slimmer om een kerncentrale in Frankrijk te gaan huren dan West-Friesland vol te gaan bouwen met zonneparken en windmolenparken. Meester maakte zich ook flink druk over de plannen voor de Wieringerhoek waar Rijkswaterstaat eilanden wil gaan bouwen waar zonnepanelen op moeten komen, ‘blijf af van dat stukje natuur waar honderdduizenden vogels leven en eten,’ aldus Meester. Siem Zeilemaker van Progressief West-Friesland noemde de grote hoeveelheid moties van Hart voor Medemblik niets meer en minder dan een vertragingstechniek.

Maar ook de ChristenUnie bleek geen voorstander te zijn van de RES.. Silva Visser legt uit waarom niet : “De RES is niet grensoverschrijdend. Waar de grens van Hollands Kroon begint, begint ook het enorme energieverbruik van datacenters. Ook dieselgeneratoren draaien daar nog regelmatig. Dat is klein denken en groot verbruiken. Dat is krom. Datzelfde geldt ook voor de grootste opwekken van energie:Shell. Deze zet meer in op fossiele brandstoffen dan op nieuwe vormen.

De consequenties van de uitwerking van de zoekgebieden zijn niet te overzien. Er is een vergaande verandering van onze regio gaande waarvan we de consequenties nog niet weten wat de invloeden zijn op mens, dier en natuur.

De opwekking van groene energie met molens en panelen heeft een keerzijde. De productie van deze kost heel veel energie en zeker CO2. Dat wordt bij de RES niet in verband gebracht.

De inzet van meer gecentraliseerde energie-opwekking zoals kernenergie gaat nog langzaam maar is wel de toekomst. Intussen kijken wij met lede ogen toe wat de tussenfase om daar te komen ingrijpende veranderingen brengt.

De opwekking van energie zal nooit genoeg zijn. We blijven meer en meer gebruiken.  Besparen zit niet in de RES maar daar moet wel op ingezet worden.

Tevens zien wij een economie ontstaan met groene energie als valuta. We willen er aan verdienen. Principes over consequenties worden dan opzij gezet.

Met tegenstemmen van HvM, BAMM en de ChristenUnie koos de gemeenteraad voor de RES waardoor de stap richting een duurzame gemeente Medemblik in 2050 nu definitief is gezet.

 

Reageer op dit onderwerp