Start avondklok, geen waarschuwingen meer bij overtreding, direct boete

WEST-FRIESLAND – Vanavond om 21.00 uur gaat t/m 9 februari de avondklok in, tussen 21.00 en 04.30 uur blijft u binnen en alleen mensen met een essentieel beroep die een geldige reden hebben mogen zich dan op straat bevinden. 

Welke boete krijg ik als ik tijdens de avondklok zonder geldige reden buiten ben?

De politie neemt de handhaving van de nieuwe maatregel voor haar rekening. De politie richt zich op het stoppen van de overtreding en maken zoveel mogelijk proces-verbaal op. Omdat iedereen de maatregel kent, waarschuwt de politie niet. Ook niet bij jongeren. De boete op een overtreding van de avondklok is 95 euro. Deze maatregel was niet gekozen als ie niet écht nodig was. En iedereen weet er vanaf. De tijd van waarschuwen is voorbij.

Ik mag dus niet buiten komen. Maar mag ik wel in mijn tuin zijn, of op mijn erf lopen?

De regel is dat je tijdens de avondklok niet in de openlucht mag zijn. Dat betekent dat je niet buiten mag zijn, ook niet in de auto, taxi of in de trein. Je mag wél in je eigen tuin zijn of op je balkon.

Formulieren

Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is en je een geldige reden hebt. In dat geval moet je een formulier ‘Eigen verklaring Avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een ‘Werkgeversverklaring’ tonen. In sommige, specifieke gevallen is een formulier niet nodig. De Rijksoverheid stelt formulieren beschikbaar op deze website. Het is niet de bedoeling dat je je eigen formulieren maakt. Meer informatie over geldige redenen om op straat te zijn is te vinden op Rijksoverheid.nl/avondklok. Daar zullen ook de formulieren beschikbaar komen.

Reageer op dit onderwerp