Gladheid, maar wie is er nu verantwoordelijk voor de gladheidsbestrijding?

WEST-FRIESLAND – Het winterseizoen is alweer bijna een maand oud en de eerste gladde wegen zijn alweer gemeld. Maar wie is er nu verantwoordelijk voor de gladheidsbestrijding? Velen denken dat het de gemeente is maar dat is niet altijd het geval. Ook het Hoogheemraadschap en de Provincie hebben wegen in beheer waar zij de verantwoordelijkheid over dragen en dus ook de gladheid moeten bestrijden.

Welke instantie waar verantwoordelijk is voor de gladheidsbestrijding is niet meteen logisch en duidelijk voor iedereen. Sommige gemeenten hebben de verantwoordelijkheid voor het strooien overgedragen aan het hoogheemraadschap en andersom hebben wij soms aan gemeenten gevraagd te strooien op bepaalde wegen. Het is niet per definitie zo dat de instantie die de wegen beheert ook het strooien regelt. Daarom is het handig dat op www.hhnk.nl/gladheidbestrijding te zien is waar het hoogheemraadschap het strooien aanstuurt. Inwoners die het idee hebben dat op die betreffende wegen niet goed wordt gestrooid, kunnen dat direct bij ons melden.

Gladheid voorkomen

Gemeentes, provincie, Rijk en het hoogheemraadschap hebben hun eigen gladheidbestrijdingsbeleid. Sommige instanties strooien pas als het glad is; wij willen dat voorkomen en strooien preventief. Maar weggebruikers kunnen er nooit zomaar vanuit gaan dat er wel gestrooid zal zijn. Bij een temperatuur rond of onder het vriespunt met regen, mist of sneeuw kan de weg altijd glad zijn. Bij winters weer moeten weggebruikers altijd voorzichtig zijn, want soms is er sprake van plotselinge of zeer lokale gladheid. Niet op alle wegen wordt gestrooid en soms wordt het zelfs na het strooien toch weer glad. Vooral bij bruggen is het oppassen geblazen. Die bevriezen sneller omdat ze zowel van boven als van onderen afkoelen. Bij fietsbruggen ontbreekt ook de warmte van het autoverkeer, dus die zijn eerder glad en kunnen ook langer glad blijven. Blijf dus alert!

Reageer op dit onderwerp