Geen traditionele kerstbomeninzameling Hoorn

HOORN – De traditionele kerstbomenactie gaat dit jaar niet door vanwege de coronamaatregelen. Er is in Hoorn dus geen inzameling en versnippering van kerstbomen met de daaraan gekoppelde verloting.

De coronamaatregelen moeten verspreiding van het virus tegengaan. Wethouder Simon Broersma: ‘Een actie waarbij kinderen mogelijk bij inwoners aanbellen om zoveel mogelijk kerstbomen te verzamelen, gaat tegen deze maatregelen in. Bovendien stimuleert het contact tussen inwoners en de medewerkers van de gemeente bij het afleveren van de kerstbomen. De gemeente vindt het daarom niet verstandig om dit jaar een kerstbomenactie te houden.’ De kerstboomverbranding was vorig jaar al afgeschaft.

Compost en energie

De gemeente zet uw oude kerstbomen om in compost en energie. De takken en naalden worden verwerkt tot compost. De stam wordt versnipperd en in de bio-energiecentrale wordt er groene elektriciteit en warmte van gemaakt. Het is daarom erg belangrijk dat er geen kerstversiering meer in de boom aanwezig is.

Inleveren bij afvalbrengstation

U kunt uw boom inleveren bij afvalbrengstation Hoorn, Factorij 29a in Zwaag in de container voor planten, bomen en struiken. Het afvalbrengstation is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00-16.15 uur en van 17.00-21.00 uur, zaterdag van 08.00-15.00 uur en zondag van 12.00-17.00 uur. De verruimde openingstijden gelden tenminste tot 1 februari 2021.

Ophaaldagen

De gemeente haalt kerstbomen op die tussen 4 en 8 januari langs de weg worden gezet. Leg uw kerstboom daarvoor klaar langs de weg van de wijkontsluitingswegen (zoals zoals De Weel in de Grote Waal, Zwaagmergouw in Risdam en Rijnweg in Kersenboogerd). Dus niet in de woonstraten. De opgehaalde kerstbomen worden verwerkt zonder publiek.

Afvalbak?

We willen graag de kerstbomen op een milieuvriendelijke manier verwerken. Daarom is het niet de bedoeling dat de bomen in de groene of grijze afvalbakken verdwijnen. Zodoende kan het milieu gespaard worden.