Energienetwerk Liander niet berekend op nog meer ‘groene energie’ door zonneweides en windturbines

WEST-FRIESLAND – Het energienetwerk van Liander in West-Friesland is bij lange na niet berekend op een nog verdere toename van energie afkomstig van windturbines en zonne-energie vanaf daken en zonneweides. Uit data van Liander komt dit naar voren.

De grootste problemen doen zich vooral voor op het lage- en middenspanningsniveau. De Laagspanningsniveaus zijn de trafo’s in de wijken en de Middenspanningsniveaus zijn de trafokasten in de wijken. Deze zijn niet berekend op de teruggave via zonnepanelen en windturbines.

Zo is het LS- en MS-netwerk vol. De kabel die in de grond liggen zijn niet toereikend genoeg om te dienen voor het leveren en het opwekken van energie. Vooral de omgeving rondom Andijk heeft met dit probleem te maken. Liander werkt al wel aan een oplossing maar dat gaat zeker nog enkele jaren duren voor dit gerealiseerd is, Liander gaat alle kabels vervangen voor dikkere kabels die de toename van geleverde energie wel kunnen verwerken. Tevens gaat Liander de kabels scheiden, zo komt er een aparte kabel voor het leveren van energie en een kabel die de opgewekte energie gaat verwerken.

Liander hoopt medio 2022/2023 deze inhaal slag te kunnen hebben gemaakt.

Reageer op dit onderwerp