WF Nieuws
Foto: Hoorn

Veegwagens houden straten Hoorn bladvrij

HOORN – Het blad valt weer van de bomen en de straten liggen er soms vol mee. Blad op straat kan hinderlijk zijn. De gemeente probeert het blad zo snel mogelijk van straat te vegen. Maar dat lukt niet overal tegelijk.

De gemeente doet zijn best om het blad zo snel als mogelijk op te vegen. Daarom zijn er extra veegwagens gehuurd. Met vijf veegwagens houdt de gemeente Hoorn de straat schoon van blad en ander vuil.

Hoofdroutes eerst

Het is onmogelijk om overal tegelijk te vegen. Het blad valt niet allemaal tegelijk en daarom ligt er tijdens de herfst altijd wel blad op straat. Er wordt eerst en vaker geveegd langs de hoofdroutes in de gemeente. Daarna komen de veegwagens een aantal keer door de wijk tot uiteindelijk al het blad weg is.

Melden niet nodig

De buitendienst krijgt regelmatig meldingen van blad op straat. Het is niet praktisch en efficiënt om aan de hand van meldingen blad te vegen. Er kan meer en sneller blad geveegd worden, wanneer dat straat voor straat gebeurt.

Alleen openbaar gebied

De gemeente veegt alleen op openbare bestrating in de woonwijken en de winkelgebieden. Het gaat dan om voetpaden, fietspaden, openbare wegen, parkeervakken en speelplaatsen. Blad dat valt in tuinen van inwoners ruimen wij niet op. Daarvoor zijn de groene rolemmers. Ook staan er op een tiental plekken in Hoorn bladkorven. Daarin kunt u ook bladeren kwijt.

Compost

Het blad dat de gemeente veegt, krijgt een groene bestemming. Per jaar voert de gemeente Hoorn ongeveer 700 ton bladafval af. Dit bladafval gaat naar composteerbedrijven. Die maken tuinaarde en tuinmest van bladafval en ander groenafval.

Reageer op dit onderwerp