95 euro boete bij niet dragen mondkapje vanaf 1 december

WEST-FRIESLAND – Minister Grappenhaus heeft het wetsvoorstel klaar die verplicht dragen van mondkapjes in publieke binnenruimte wettelijk regelt. Mocht  men zich niet houden aan de draagplicht dan is de boete die hier aan hangt 95 euro.

Afgelopen oktober werd al duidelijk dat het kabinet het verplicht dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes verplicht zou gaan stellen, de hoop was om dit al halverwege november mogelijk te maken maar die termijn werd niet gehaald, de datum is nu op 1 december gezet.

De Tweede Kamer gaat volgende week praten over het wetsvoorstel, via de nieuwe en tijdelijke coronawet moet elk voorstel van het kabinet door de Tweede Kamer moeten worden goedgekeurd, zo ook deze (tijdelijk) wet.

Door de boete op 95 euro te houden krijgt diegene die een boete krijgt geen strafblad, in het begin van de coronacrisis was de boete nog 390 euro en kreeg diegene die een boete kreeg ook een strafblad. De Tweede Kamer heeft deze in september teruggebracht naar 95 euro en geen strafblad.

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er uitzonderingen gemaakt voor die groepen van mensen die om medische of psychische redenen geen mondkapje kunnen dragen. Maar ook sporters, beoefenaars van podiumkunsten mogen tijdens het uitoefenen van hun beroep het mondkapje afzetten. Zodra de wedstrijd of de voorstelling klaar is moet het mondkapje weer op.

Reageer op dit onderwerp