Plantestafette Heerhugowaard kent aangepaste start

HEERHUGOWAARD – Tijdens de start van de Plantestafette zouden er aanstaande zaterdag duizenden bollen geplant worden door wethouder Annette Groot van gemeente Heerhugowaard, een gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en dertig vrijwilligers. De strengere coronamaatregelen gooien echter roet in het eten. Afgelopen week zorgden leerlingen van de tweede klas van het Clusius College Heerhugowaard daarom voor een aangepaste start van de Plantestafette.

Vijf gemeenten in Noord-Holland stonden in de startblokken om in achtereenvolgende weekenden (de estafette) bloembollen, vaste planten, struiken en/of bomen aan te planten. Heerhugowaard zou het stokje doorgeven aan Alkmaar.
Doel van de GroenSpoor Plantestafette is om samen met inwoners, scholen, ondernemers, zorginstellingen en lokale natuurverenigingen mooie bloemrijke stroken te creëren in wijken, of langs wandel- en fietspaden. Deze groene linten zorgen ook voor voedsel voor bijen, vlinders en vogels en gezelligheid voor de planters en passanten. Vanuit de actieve betrokkenheid van de inwoners, scholen, bedrijven en instellingen creëren de plantestafettes ook een sociaal netwerk.

De leerlingen van het Clusius College in Heerhugowaard, allemaal onder de 14 jaar, gaven het ‘startschop’ met het planten van de eerste bollen langs de Westtangent, vlak voor hun school. Ze kregen na afloop een zakje zaad van de Hortus in Alkmaar mee om ook de eigen tuin en buurt bij- en vlindervriendelijk te maken.
Na het eerste handmatige planten door de leerlingen, zullen er nog 17.000 bolletjes -krokussen, blauwe druifjes en narcissen- door gemeente Heerhugowaard machinaal worden aangeplant langs het fietspad aan de Westtangent. Ook in de andere gemeenten die aan de de Plantestafette deelnemen (Heemskerk, Castricum, Alkmaar en Heiloo) worden alsnog groene linten aangelegd.

Tentoonstelling
De Clusius-leerlingen hebben zich ter voorbereiding op de plantestafette ingeleefd in het thema biodiversiteit. Zo hebben ze voor de bewoners van Heerhugowaard handige en praktische tips bedacht voor hun tuin en buurt om bijen, vlinders en vogels te lokken. Een film van deze tentoonstelling komt in december online op heerhugowaard.nl en op de site van Groen Kapitaal, het netwerkplatform van de provincie Noord-Holland voor initiatieven die de biodiversiteit stimuleren.