WF Nieuws

Wethouder Caroline van de Pol ondertekende een manifest voor een regionale aanpak voor aangepast sporten in Westfriesland

Wethouder van financiën Caroline van de Pol van Koggenland: ‘We leven in een surrealistische wereld’

KOGGENLAND – Caroline van de Pol, wethouder van financiën in de gemeente Koggenland, vindt het heel bijzonder wat er nu allemaal gebeurt in de wereld. Voordat de coronacrisis uitbrak bezocht de wethouder vaak verschillende locaties, onder andere voor besprekingen. Door het virus is dat nu anders. Onlangs vond er voor het eerst sinds acht weken weer zo’n soort activiteit plaats en dat voelde ‘als een soort uitje.’

‘Het lijkt wel alsof we in een slechte film terecht zijn gekomen’, met die woorden begint wethouder Van de Pol het telefonische interview. ‘Wat er nu allemaal gebeurt is erg bijzonder. Ik heb nog nooit een situatie als deze gekend en ik hoop dit ook niet nog eens mee te maken. Mensen worden raar aangekeken als de kinderen op bezoek komen en boodschappen halen vind ik een heel gekke ervaring. We leven in een surrealistische wereld.’ 

De wereld wordt kleiner

De wethouder merkt dat de wereld van de mensen die thuiswerken, klein wordt. ‘Het lijkt erop dat zij meer letten op de nabije omgeving. Zij hebben nu meer de tijd om iets van bepaalde zaken te vinden en daar ook contact over op te nemen. Bijvoorbeeld over dat ene stoplicht of een bepaalde situatie in de woonomgeving. Werken op microniveau vind ik erg leuk en hoort bij deze tijd. Ik heb op die manier veel contact met de inwoners.’

‘Mijn werk bestaat uit het spreken van mensen en vergaderen. Dat laatste lukt vanuit huis en dat is fijn, maar het is wel behelpen. Het past ook niet bij mij. Momenteel werk ik zo’n acht weken vanuit huis. Vorige week had ik voor het eerst een bijeenkomst op locatie. Dat noemde ik gewoon een uitje en was echt even nodig. Samen met iemand van Staatsbosbeheer en een ouder, het betrof namelijk een mountainbike parcours voor kinderen, hebben we een uurtje door een bos gewandeld. Het was heerlijk.’

Ondernemende geest

Heel veel bedrijven in de gemeente Koggenland worden hard getroffen. ‘Bijvoorbeeld de bollensector, zij hebben het heel slecht. Vanzelfsprekend volgen wij de landelijke maatregelen, maar we hebben ook als gemeente bepaalde ideeën om hen te helpen. Hier moet de Raad nog een besluit over nemen. We willen bijvoorbeeld coulant omgaan met het innen van bepaalde lasten door deze wellicht kwijt te schelden of de betaling hiervan uit te stellen. Ik zie de ondernemende geest terugkomen bij de ondernemers. Zodra zij een kans zien om een boterham te verdienen, gaan ze ervoor. Bijvoorbeeld door het opstarten van een ijssalon, het aanbieden van afhaalmaaltijden of het maken van mondkapjes. Ondernemers zijn ondernemer en proberen weer hun weg te vinden. Daar neem ik absoluut mijn petje voor af.’

Kapitaalkrachtige gemeente

De gemeente heeft ook andere extra kosten gemaakt. ‘Onder andere door de inzet van boa’s en jongerenwerkers. We moeten natuurlijk ook de zorg in stand houden, al dan niet de niet reguliere manier. Wellicht komt er ook een bepaalde compensatie vanuit de Rijksoverheid. Hoe hoog de kosten zullen zijn, valt nog niet te zeggen. Daarom wordt dit ook een crisis genoemd. De huidige omstandigheden hebben in elk geval gevolgen voor de jaarrekening van 2020, en misschien ook voor die van volgende jaren.’

‘We zijn een kapitaalkrachtige gemeente met een goede reservepositie. Vanzelfsprekend blijft dat niet eindeloos zo. Op het moment dat we op alle fronten bij moeten springen, en dat willen we echt gaan doen, moeten we keuzes maken. Primair zal dat niet zijn om de belasting te verhogen, maar we zullen wel ons uitgavenpatroon moeten bijstellen. We doen in elk geval nu waarvan we denken dat het goed is. Eventueel moeten we later compenseren. Ik verwacht geen financiële vetpot ook al is het financiële fundament van Koggenland stevig.’

Helden

‘Een collega van mij vroeg of ze twee dagen per week verlof mocht krijgen om in de zorg te gaan werken, want daarvoor heeft zij een opleiding afgerond. Ik kreeg kippenvel toen zij dat vroeg en vind dat zó bijzonder. Voor hetzelfde geld koos ze ervoor om gewoon verder te werken aan haar dossiers, maar dat doet ze niet. Ik heb heel veel respect voor de zorgverleners. Zij worden met recht helden genoemd.’

De wethouder vertrouwt op het Outbreak Management Team (OMT). ‘Er zitten daarbij allerlei kopstukken op hun vak. Laten we met elkaar hun adviezen opvolgen. Over een paar maanden is alles hopelijk weer onder controle en kunnen we weer meer ons oude en “normale” leven oppakken. Nu er weer wat versoepeling is, moet iedereen daar niet te royaal mee omgaan. Op een intelligente manier moeten we weer op gaan starten.’

Reageer op dit onderwerp