WF Nieuws

Wethouder Nico Slagter

Stede Broecse wethouder Nico Slagter: ‘Mooie dingen realiseren en lastige problemen oplossen’

STEDE BROEC – Nico Slagter, wethouder van financiën in de gemeente Stede Broec, vindt de coronatijd erg vervelend. Zowel vanuit zijn functie als privé gezien. Zijn dagen staan in het teken van overleggen, toetsen, advies vragen en handelen. WF Nieuws sprak met de wethouder.

‘Continu schakelen en bijpassen,’ zo begint wethouder Nico Slagter het telefoongesprek. ‘We leven in een grote onzekerheid. Onzekerheid in de breedste zin van het woord. Hoe gaat het virus verlopen? Wat zijn de gevolgen op financieel vlak? Hoe gaat het verder met de zorg? Vragen waarop niemand vooralsnog antwoorden kan geven. Dat maakt deze periode lastig.’

Adequaat handelen

Het bestuur heeft vaker dan normaal overleg vanwege het virus. ‘Zo zijn er extra colleges waarin we updates rondom corona horen. Aan de hand hiervan bepalen we strategieën voor de middel en lange termijn. Op dit moment is het lastig te zeggen wat de gevolgen van het virus zijn. Wat in elk geval wel zeker is, is dat we er allemaal last van hebben. Heel veel sportverenigingen, die al weken de deuren gesloten hebben, willen weer starten. Vooral voor de sporten die binnen worden uitgeoefend is het lastig, tenzij ze naar buiten worden verplaatst. Om dit in goede banen te leiden moeten we veel overleggen, de situatie toetsen, adviezen vragen en adequaat handelen. Het is niet zo dat er voor alles duidelijke regels op papier staan en dat maakt het spannend.’

Intern personeel

Het Rijk heeft toegezegd dat de gemeentes kosten mogen declareren die gerelateerd zijn aan corona. ‘Dit moet ervoor zorgen dat we financieel gezien niet nadelig worden getroffen.

Op de inhuur van extra boa’s na, hebben we alle overige werkzaamheden rondom corona met intern personeel op weten te lossen. Dit heeft natuurlijk als gevolg dat hun eigen werk is blijven liggen en later moeten zij hun achterstallige werkzaamheden inhalen. Deze inhaalslag heeft indirect te maken met corona en ik weet niet in hoeverre die extra uren worden vergoed. Ik maak me nog geen zorgen, maar ik houd de financiën in mijn gemeente heel goed in de gaten. Als het Rijk niet volledig over de brug komt wat de bovenstaande belofte aangaat, dan begin ik me wél zorgen te maken. Dat hoort ook bij mijn functie als wethouder; mooie dingen realiseren maar ook lastige problemen oplossen.’

‘We hebben behoorlijk wat Tozo-aanvragen binnengekregen van zzp’ers. In totaal zo’n kleine 400. Niet elke aanvraag is terecht en andere zelfstandigen zullen maar gedeeltelijk tegemoet worden gekomen, omdat zij toch nog inkomsten hadden. Wie wel en niet en voor welk bedrag kunnen declareren moet heel goed worden uitgezocht en dat is enorm veel werk.’

Meer vrijheid

‘Voor de corona-uitbraak hadden we net het sociaal domein enigszins op orde en weer wat lucht gecreëerd. We gingen van het een naar het ander, maar dat geldt voor iedereen. Niemand weet ook wat de toekomst brengt, er valt geen pijl op te trekken. Ik sprak onlangs een horecaondernemer en die had plannen om flink uit te breiden. Nu twijfelt hij ook wat ie wel of niet moet doen. Iedereen is voorzichtiger. Wanneer is het weer drukker in de cafés en wanneer gaat het publiek weer winkelen? Allemaal onzekere factoren.’

Persoonlijk zou de wethouder wat meer vrijheid gezien willen hebben. ‘Natuurlijk is het verschrikkelijk als je direct met het virus te maken hebt of hebt gehad, dat begrijp ik heel goed. De risicogroepen moeten we zeker in bescherming nemen. Toch, mensen onder de 40 of 50 jaar: laat ze de kroeg in gaan of op een terrasje zitten. De getroffen maatregelen gaan, ook financieel gezien, zoveel kosten. Operaties die worden uitgesteld en geldproblemen zijn ook nadelig voor de levensduur van de mens. Het is moeilijk om dit soort risico’s op de lange termijn inzichtelijk te krijgen en dat maakt dit tot een heel lastige discussie. We moeten goed afwegen of al deze beperkingen voor de hele bevolking een goede keuze zijn.’

Reageer op dit onderwerp