DEEN reageert op aardappeldumping: ‘het is einde seizoen volgens tussenpersoon’

HOORN – Het dumpen van 6000 kilo aardappelen voor de deur van het distributiecentrum van DEEN op Hoorn80 in Hoorn verraste DEEN. Vooral toen boerin Astrid Francis erbij vertelde dat zij te horen heeft gekregen dat DEEN geen aardappelen meer inkocht en de aardappelen uit Israël haalde.

De woordvoerder van DEEN reageert door te uit te leggen hoe en waarom DEEN haar aardappelen nu uit Israël haalt: ‘DEEN koopt de aardappels van Astrid Francis in via een tussenpersoon. Van de tussenpersoon hadden wij inderdaad vernomen dat het einde seizoen was. Om toch aan de vraag van onze klanten te kunnen voldoen, zijn vervolgens aardappels ingekocht in het buitenland. Dat er nog een voorraad aardappels beschikbaar is, was bij ons niet bekend.

Overigens gaat het om aardappels in 2 kilo verpakking, waar DEEN ongeveer 250 zakken per week van verkoopt (=500 kilo). In relatie tot de beschikbare 120.000 kilo is DEEN slechts een kleine afnemer.

DEEN koopt graag en bij voorkeur in bij lokale telers. De vele borden in de weilanden in het marktgebied van DEEN zijn daar het bewijs van. Wij zijn hier juist trots op. Helaas is er met betrekking tot dit probleem niet via de normale weg contact met ons gezocht door Astrid Francis. Natuurlijk zijn wij bereid mee te denken in het aardappeloverschot dat er is, maar wel in de vorm van een goed gesprek.

DEEN staat niet alleen

Alle supermarkten kopen aan het einde van de winter en begin van de lente verse aardappelen in die afkomstig zijn uit landen als Israël waar wel verse aardappelen voorradig zijn. Zo liet de woordvoerder Pauline van den Brandhof van Albert Heijn in 2019 al eens weten: ‘Bij Albert Heijn halen we onze producten graag zo dichtbij als mogelijk en zo ver weg als noodzakelijk.’ Het begrip ‘noodzakelijk’ is voor iedereen anders. Klanten wel verwachten dat alle producten jaarrond bij ons te koop zijn en niet alleen maar in het seizoen in Nederland.’ Van den Brandhof legt uit dat als de Nederlandse aardappelen op het gebied van kwaliteit, smaak en uiterlijk niet meer aan de kwaliteitseisen voldoen, het bedrijf overstapt op nieuweoogstaardappelen uit onder meer Israël.

Van den Brandhof legt tegen Nieuwe Oogst uit dat de nieuweoogstaardappelen in Israël aan het einde van het jaar geplant worden om medio maart gerooid te worden, de zogenaamde ‘springcrop aardappelen.’ Daarnaast zijn de zgn. ‘frietaardappelen’ niet geschikt voor in de pan vanwege het slechte kookgedrag of blauwverkleuring in het schap waardoor de klant ze niet meer wil kopen.

Bijval vanuit onverwachte hoek

De supermarkten krijgen vanuit onverwachte hoek bijval, zo Frank Visser via twitter dat Nederland de grootste exporteur van landbouwproducten is en het daarom niet anders kan zijn dat in het buitenland een zelfde reactie voorkomt als wat nu in Nederland plaatsvind. Onze producten duwen daar de producten van lokale landbouwers weg, een beetje ‘Pot verwijt de ketel’

Maar ook Foeke Boersma zegt dat de eisen van de consument bizar zijn. ‘Men wil bij wijze van in het voorjaar al nieuwe aardappelen, terwijl rond 15 mei de meeste poters hier pas in de grond zitten. Als 78 jarige en geboren op de boerderij kan ik het weten. De goede oude rassen zijn nu nog puik.’

Overigens doen de supermarkten niet omdat de aardappelen goedkoper zouden zijn, ze zijn juist duurder op de termijnmarkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.