Onverlaten stelen wederom bijenkasten bij het Egboetje

OOSTWOUD – Bij het IVN-Westfriesland beginnen ze er langzamerhand genoeg van te krijgen, al 3 of 4 keer zijn daar de bijenkasten van imker Willem Nijholt vanaf het afgesloten terrein op Het Egboetje bij het Egboetswater in Oostwoud gestolen.

En eind april was het weer raak, toen tot grote schrik van IVN-vrijwilligers Gerard en Ria de Graaf zagen dat wederom de bijenkasten verdwenen waren. Niet alleen de korf en kast waren gestolen maar ook een kleine houten toegangsbrug aan de noordzijde was compleet vernield en niet meer bruikbaar om naar een ander deel van het Egboetswater te kunnen lopen tijdens b.v. Vleermuisexcursies.  Het is een soort ophaalbrug die van een kant neergelaten kan worden.

Imker Willem Nijhuis is landelijk zeer deskundig op bijengebied en heeft gezegd te willen stoppen na zoveel moeite en steeds terugkerende diefstal van zijn kasten. Het zijn uitstekende bijenvolken en dus kostbaar en geliefd voor de handel…

Het lijkt erop dat de dezelfde dieven steeds terugkomen.  Een paar dagen later werd allerlei ‘etenstroep’ en visgerei gevonden waaruit blijkt dat er zelfs een hengeltje is uitgegooid. IVN West-Friesland voelt zich erg gedupeerd door de diefstal en vernielingen en dreigt hiermee een stuk prachtige natuureducatie voor scholen en volwassenen te verliezen. Respect voor een afgesloten (natuur)terrein met water en hek bestaat niet meer, een trieste ervaring.

Reageer op dit onderwerp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.