Interview Burgemeester Jan Nieuwenburg: ‘Er komt weer een moment van zonneschijn’

HOORN – Ook het dagelijks leven van burgemeester Jan Nieuwenburg van de gemeente Hoorn is door het coronavirus veranderd. Meer dan ooit staat zijn functie in het teken van crisisbeheersing. WF Nieuws zocht contact met de burgervader. ‘Corona zelf is niet te zien, maar de consequenties zijn heel tastbaar en ingrijpend. Ik wil iedereen heel veel sterkte wensen en aan allemaal vragen om moed te houden.’ 

Het is een andere realiteit waar we in leven’, begint burgemeester Nieuwenburg het gesprek. ‘Corona raakt ons allemaal, mij ook. Niet alleen door mijn functie als burgemeester, maar ook op persoonlijk vlak. Onlangs is er iemand bij mij in de straat aan het virus overleden en op zo’n moment komt het heel dichtbij. In het begin waren we allemaal aan het zoeken en hadden we geen idee van hoe deze tijd eruit zou gaan zien. Onzekerheid en angst overheersten. Inmiddels merk ik dat het besef wat meer is ingedaald en zien we in dat we in een andere situatie leven dan een maand geleden. We staan aan het begin van een nieuwe realiteit.’

Hart onder de riem

Het (werk)leven van iedereen is veranderd. ‘Zelf werk ik ook zoveel mogelijk vanuit huis. Heel af en toe kom ik in het stadhuis om bijvoorbeeld zaken te ondertekenen. De dienstverlening bij ons gaat gewoon door. We willen niet dat mensen die de gemeente hard nodig hebben voor een gesloten loket staan. Ik vind het belangrijk om zelf ook te zien hoe het er aan de balie aan toegaat. Zo nu en dan neem ik een videoboodschap op om inwoners en ondernemers een hart onder de riem te steken en ik heb met veel mensen in de stad en onze dorpen telefonisch contact. Het is heel goed dat we ons kunnen vasthouden aan mensen met kennis van zaken, daardoor blijft de crisis beheersbaar. Het is prettig dat we geregeld vanuit het kabinet worden geïnformeerd over de stand van zaken in ons land. Het is belangrijk dat we ons allemaal goed aan de maatregelen houden en dat dit goede effecten heeft. Maar ik zie ook dat het andere consequenties heeft voor de gemeente. Als ik door de stad fiets en met bewoners en ondernemers praat, wordt dat me maar wat duidelijk. In Hoorn staat ontmoeten centraal en dat dat nu niet tot nauwelijks mogelijk is, is een grote teleurstelling.

Onzichtbare vijand

Veel mensen houden zich ontzettend goed aan de regels. ‘Zelf doe ik dat ook, ook al kost dat soms moeite. Ik wil het goede voorbeeld geven en ook ikzelf ben me er wel degelijk van bewust dat er nog een groot risico op besmetting bestaat. Het virus is een onzichtbare vijand en daarom moeten we heel voorzichtig zijn. Geen handen schudden, niet met groepjes bij elkaar staan. Ik vind het heel fijn om te zien dat de meesten zich aan de regels houden. De maatregelen die worden genomen zijn uitvoerbaar, realistisch en houdbaar. Er is maar een klein aantal mensen dat zich niet aan de regels houdt. Inmiddels zijn we de staat van waarschuwen gepasseerd. Jongerenwerkers en de handhaving werken heel goed samen en inwoners, vooral jongeren, wijzen we op de regels. Sinds twee weken worden er boetes uitgeschreven omdat zij zich niet aan de maatregelen hielden. Een bekeuring van circa € 400 werkt dan wel.

We ondersteunen lokale initiatieven

Op de vraag hoe zijn functie veranderd is, vertelt Nieuwenburg: ‘Als burgemeester heb je in deze tijd bij uitstek een verbindende rol. Daarnaast, en dat geldt ook voor mijn collega’s, staat ons werk meer dan ooit tevoren in het teken van crisisbeheersing. We nemen onze beslissingen op basis van goede adviezen en hiervoor werken we veel samen. Burgemeesters spelen een belangrijke rol in de openbare orde en veiligheid. Daarnaast doen we er veel aan om de saamhorigheid te bevorderen. We moeten er voor elkaar zijn. Zo ondersteunen we onder andere lokale initiatieven en de dienstverlening moet door kunnen gaan, want ook in deze tijd moeten de meer kwetsbare mensen op ons kunnen rekenen. Hiervoor heb en houd ik een scherp oog.

Houd moed

In het verleden hebben we ook rampen en crisissen meegemaakt, maar dit virus is erg bijzonder. ‘Corona zelf is niet te zien, maar de consequenties zijn heel tastbaar en ingrijpend. Toch denk ik dat we in de toekomst misschien wel vaker met situaties als deze te maken zullen krijgen. Nederland is een open samenleving, Westfriesland is dat ook. We reizen veel, we staan veel met elkaar in contact en dat maakt ons ook kwetsbaar. We moeten ons weerbaar opstellen en dat roept vragen op.  Er komen in Hoorn en in Westfriesland met deze crisis ook veel initiatieven van de grond door inwoners en ondernemers. Hulde daarvoor. De gemeente staat daar ook graag voor open. En van elke crisis leren we voor de volgende keer. Dat is nu ook zo. Ik wil aan iedereen vragen om moed te houden en de maatregelen te blijven opvolgen. Er komt weer een moment waarop de zon doorbreekt. Dan kunnen we weer naar buiten en contact met elkaar hebben. Dat is ook wat we nodig hebben.

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.