Ondernemers Federatie Medemblik: “Komst zonneweides baart ons grote zorgen”

MEDEMBLIK – De Ondernemers Federatie Medemblik (OFM) roept de gemeenteraad op om oog te blijven houden voor het belang van de economie en het WFO terrein als banenmotor voor de gemeenten en de regio. De OFM ziet de recente ontwikkelingen rondom zonneweides met grote zorgen tegemoet, nu de politiek in de gemeente Medemblik oog blijft houden voor de komst van een zonnepark van ruim 14.000 zonnepanelen direct naast het pand van Action op het WFO-terrein.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft het OFM: ,,Alle bedrijven op het terrein WFO en in het bijzonder  grote bedrijven als Action en Hessing zijn belangrijk voor de economie en werkgelegenheid van de gemeente en regio. Maar dat ze hier zijn en blijven is niet vanzelfsprekend. Onze geografische locatie is bijvoorbeeld niet bepaald aantrekkelijk om deze bedrijven te behouden of aan te trekken. Wij moeten het hebben van andere zaken als de Westfriese harde werkersmentaliteit, een goed infrastructuur en politiek beleid die rekening houdt met de belangen van bedrijven. Dat beleid baart ons de laatste tijd zorgen als we kijken wat er speelt rond het bedrijventerrein WFO. Dat geldt voor de plannen rond huisvesting van arbeidsmigranten ophet terrein en daar komt helaas het plan bij voor een zonneweide bij. Daar maken wij collectief bezwaar tegen.

Zonneweides verdrijven bedrijven

De OFM ziet de mogelijke komst van een grote zonneweide op het land van de Familie Fischer, dat naast het WFO terrein ligt, als een mogelijke blokkade voor verdere uitbreiding van het bedrijventerrein in Zwaagdijk-Oost. Volgens de OFM zullen bedrijven het bedrijventerrein minder interessant gaan vinden door de komst van een zonneweide en elders gaan kijken voor uitbreiding.

Operatie geslaagd patiënt overleden

De komst van zonneweides naast bedrijventerreinen is volgens de OFM een buitengewoon schadelijke ontwikkeling voor de draagvlak van de energietransitie onder ondernemers. Vanuit de Westfriese Bedrijven Groep (WBG), wordt er al volop aandacht besteed aan de energietransitie, zo blijkt 95% van bedrijfsdaken beschikbaar te zijn voor zonnepanelen, een veelvoud van wat er met zonneweides te realiseren is. ,,En ons doel is om zoveel mogelijk van deze daken van zonnepanelen te voorzien. Dat is echter niet zo eenvoudig als een zonneweide, die ons kostbare landelijke gebied degradeert tot een woestijn,” schrijft de OFM.

,,Het is een ingewikkeld proces, waar we veel draagvlak voor moeten organiseren. Zonneweides naast bedrijventerreinen hinderen dit proces. Deze ondernemers zien straks naast hun bedrijventerrein een zonneweide waar ze niet op zitten te wachten en haken af als het gaat om collectieve projecten om bedrijfsdaken te benutten. Dat zal betekenen dat we straks 1 zonneweide hebben gerealiseerd en de draagvlak voor veel meer hectares in de kiem hebben gesmoord. Operatie geslaagd, patiënt overleden,” aldus de OFM.

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.