WF Nieuws
Matthijs Post van het ProeVkantoor: "Je kunt echt merken dat mensen nu massaal gezond willen eten. Groente en fruit zijn erg in trek." ((Foto: vincentdevriesfoto.nl))

Coronacrisis zorgt voor drukte bij verkoopstalletjes West-Friesland

WEST-FRIESLAND – Fruit, groente, bloemen, planten, yoghurt, vlees; voor al deze producten hoef je niet per se de supermarkt in. Dat de verkoop langs de weg op dit moment populairder dan ooit is, blijkt wel uit het feit dat de Facebookgroep ‘West-Friese verkoopstalletjes aan de weg’ al meer dan twintigduizend leden heeft. Initiatiefnemer is Peter de Rooij uit Hoorn. Verslaggeefster Annemieke Ooms van mediapartner Rodi Media sprak met Peter de Rooij.

Drie jaar geleden al zette Peter de Facebookgroep op. “Tot een week of vier geleden nog met weinig succes. Er waren maar maar twee: mijn vrouw en ik“, lacht Peter. “Wij reden zelf altijd al rondjes langs de boer. Drie jaar terug kwam ik op het idee om een pagina te maken waarop mensen alle verkoopstalletjes in West-Friesland konden vinden.” Peter zag op de Facebookgroep ‘Corona hulpgroep Hoorn e.o. een oproep van iemand: waar kan ik aardappelen langs de weg halen? Toen heb ik gereageerd en mijn Facebookgroep genoemd. Sindsdien is het geëxplodeerd! Op dit moment zitten we op 21.000 leden. Mensen uit heel West-Friesland. De eigenaren van de verkoopstalletjes hebben het nog nooit zo druk gehad.

Overzichtskaart

Peter zelf en de andere leden zijn razend enthousiast over de stalletjes. “Het is leuk om te doen en de producten zijn erg lekker. In deze coronacrisis moeten we zoveel mogelijk thuis blijven, maar even een toertje met de auto langs de stalletjes maken kan altijd. Zie het maar als een uitje! Dat maakt de stalletjes denk ik nu zo populair. En het is veilig; overal liggen handschoentjes en reinigingsmiddelen. Mensen houden afstand van elkaar.” Om een duidelijk overzicht te krijgen van de verschillende stalletjes langs de weg, kwam een andere beheerder van de groep, Mike de Landgraaf, met het idee om een kaartje te maken. Dat is te vinden op www.verkoopstalletjes.nl. Met behulp van dit kaartje is het heel gemakkelijk om een mooie route uit te stippelen. Wie zijn of haar stalletje wil promoten, mag zich melden via de Facebookpagina. “Er moeten namelijk nog veel meer stalletjes langs de weg zijn, dat weet ik zeker”, besluit Peter.

Hartverwarmend

Het is bij de stalletjes een drukte van belang. Dat merkt ook Matthijs Post van het ProeVkantoor in Lutjebroek. Aan de P.J. Jongstraat 62a heeft hij in een grote loods een soort ‘mini-supermarkt’ ingericht met groente en fruit van lokale telers, aangevuld met producten van elders zoals kiwi’s, meloenen en mango’s. Met een kar en een bord aan de weg worden mensen via een pad naar achteren er naartoe geleid. “Het is eigenlijk allemaal uit nood geboren“, vertelt Matthijs. “Normaal gesproken lever ik groente- en fruitpakketten aan particulieren en bedrijven in heel Noord-Holland. Na de afgekondigde maatregelen vanwege het coronavirus, lieten veel bedrijven weten dicht te gaan voor externe leveranciers. Op dat moment zat ik met een enorme voorraad groente en fruit, dat klaarstond om afgeleverd te worden. Uit nood heb ik een bericht op Facebook geplaatst: wie maakt mij los? Nou ik wist niet wat me overkwam! Mensen kwamen massaal langs om groente en fruit te kopen. Hartverwarmend. Zo is mijn stalletje geboren. En het mooie is: het mes snijdt aan twee kanten. Mensen kunnen bij mij voordelig aan hun groente en fruit komen, en ik vul op deze manier het gat op van de omzet die is weggevallen.

Gezond eten

Zes dagen per week kunnen mensen bij Matthijs terecht. “Alleen op zondag ben ik gesloten. De andere dagen is iedereen tussen 9.30 en 16.30 uur van harte welkom. Zaterdag is uiteraard de drukste dag, dan staat er soms een rij mensen te wachten“, lacht Matthijs. “Natuurlijk houdt iedereen anderhalve meter afstand van elkaar. Omdat de loods vrij groot is, is dat makkelijk te doen. Mensen komen van heinde en verre langs; ik denk dat ik elke dag tussen de vijftig en honderd mensen op bezoek krijg. Je kunt echt merken dat mensen nu massaal gezond willen eten. Groente en fruit zijn erg in trek. Dat is dan in ieder geval een positief effect van deze crisis. Uiteraard hoop ik dat mensen ook straks, als alles hopelijk weer ‘normaal’ is, ook gezond blijven eten en juist de lokale ondernemers én telers blijven steunen. Ten slotte wil ik alle mensen die de kleine ondernemer steunen én Peter de Rooij een grote duim geven.”

Op www.verkoopstalletjes.nl is een kaart te vinden met daarop de locaties van de verkoopstalletjes in onze regio. Word ook lid van de Facebookgroep ‘West-Friese verkoopstalletjes aan de weg’ om op de hoogte te blijven! Benieuwd naar het assortiment en de prijzen van de producten die Matthijs verkoopt? Kijk dan op de Facebookpagina van het ProeVkantoor.

Via mediapartner: Rodi Media

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?Uw banner hier?