WF Nieuws
Foto: Anne de Bruin

Ooievaar kijkt of het leuk wonen is in De Weere

DE WEERE – Afgelopen vrijdag 3 april, rond het middag uur, keken de mensen in De Weere die op dat moment buiten waren even verbaasd op, was dat een ooievaar die over kwam vliegen? Jawel, een heuse ooievaar die in een boom langs de Ooster Boekelweg landde en een oude maar stevige eksternest ging onderzoeken.

Anne de Bruin vertelt hoe de Kouwen die nog in de boom zaten van schrik wegvlogen en het hazenpad namen en ondertussen kwam de eigenaar van het nest, de Ekster, ook weer terug en liet duidelijk weten niet gediend te zijn van deze kraak actie.

Na een tijdje bleek de ooievaar het gekrijs van de Ekster wel genoeg te vinden en begon dreigend met zijn snavel heen en weer te zwaaien, maar na een minuutje of tien hield volgens Anne de Bruin de ‘Uiver’ het voor gezien en verliet het nest en vloog er vandoor. Of hij het vestigingsklimaat in De Weere niet goed genoeg vond is niet duidelijk, de ooievaar is niet meer gezien.

Ooievaars in West-Friesland zijn geen alledaags verschijnsel, bij Enkhuizen is een koppeltje gezien en ook bij Hauwert wordt regelmatig een ooievaarsechtpaar gespot. Maar verder is het wat ooievaars betreft erg rustig in West-Friesland.  De ooievaar is Nederlands grootste roofvogel en was tientallen jaren een zeldzaamheid maar door een goede bescherming en het leefklimaat van de ooievaar in stand te houden komt de vogel langzaam aan weer terug in ons land.

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?Uw banner hier?