WF Nieuws
Foto: Pixnio

Roken vanaf vandaag veel duurder en strengere regels

WESTFRIESLAND – Roken gaat vanaf vandaag een heel stuk duurder worden, na de accijnsverhoging van 14 eurcent afgelopen begin januari gaat de prijs vandaag met maar liefst 1 euro omhoog.

Rookvrije generatie in 2040

Het kabinet heeft in het Nationaal Preventieakkoord maatregelen en acties afgesproken met meer dan 70 partijen. Deze maatregelen moeten de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. Eén van die maatregelen is een accijnsverhoging op sigaretten en shag. Het doel is om in 2040 een rookvrije generatie te realiseren.

Verhoging accijns bovenop reguliere verhoging

Per 1 april 2020 gaat de accijns op een pakje sigaretten € 1 omhoog. Dat geldt ook voor andere tabaksproducten zoals shag. Zo is het niet aantrekkelijk om over te stappen naar een ander rookproduct. Deze accijnsverhoging volgt uit het Nationaal Preventieakkoord. En komt bovenop de accijnsverhoging van 1 januari 2020 die is afgesproken in het Regeerakkoord.

Het doel is de prijs daarna verder te verhogen tot € 10 in 2023. Het kabinet zal voor dit gebeurt in 2021 eerst een evaluatie uitvoeren.

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?Uw banner hier?