WF Nieuws
'Harde keuzes maken over wie erbij mag zijn, is nu de praktijk.' (Foto: Aangeleverd)

Uitvaartondernemer Carola Vriend: ‘Een arm om iemand heen slaan mag niet meer’

WEST-FRIESLAND – Bij uitvaarten zijn nog maar dertig mensen welkom. Condoleances mogen helemaal niet meer. “En mensen moeten anderhalve meter afstand van elkaar houden. Dat maakt het lastig om elkaar te steunen en troosten”, zegt uitvaartondernemer Carola Vriend.

Beperkt aantal mensen bij uitvaart

“Uitvaarten mogen alleen nog maar in zeer besloten kring plaatsvinden. Nabestaanden moeten nu actief gaan zeggen: jij mag wel en jij niet. Dat is verdrietig. Het is afschuwelijk om voor een ander te bepalen of die wel of geen afscheid mag nemen. Hoe bepaal je zijn of haar band met de overledene? Dat is heel moeilijk en past eigenlijk niet bij zo’n moment.”

Afscheid

Ook koffie, thee en cake worden niet meer geserveerd bij een begrafenis of crematie. De maatregelen zijn bedoeld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook bij rouwbezoek en condoleances mogen maar een beperkt aantal mensen zijn. Carola: “Kussen, handen schudden, een knuffel geven, een omhelzing: het mag allemaal niet meer. Dit zijn maatregelen die genomen worden in het kader van corona en niet in het teken van rouw en afscheid nemen. Hoe begrijpelijk de maatregelen ook zijn, ze hebben een negatieve invloed op de rouwverwerking. Geen arm om iemand heen kunnen slaan om te troosten. Dat voelt wel erg alleen.”

Angst voor virus

Sinds de coronamaatregelen heeft Carola Vriend verschillende uitvaarten begeleidt. “Bij een begrafenis stond de advertentie al in de krant. Via sociale media is gevraagd om niet te komen. Briefjes zijn op de kerkdeuren geplakt. Mensen begrijpen het wel. Ze zijn zelf ook bang voor het virus. Zeker oudere mensen. Maar droevig is het wel.”

Nieuwe richtlijnen

De maatregelen hebben ook invloed op de laatste zorg van de overledene. Dat mag alleen nog maar met bril op en mondkapje en schort voor. Voorheen was het dragen van handschoenen genoeg. “Nabestaanden mogen vanaf heden niet meer aanwezig zijn bij de laatste verzorging van hun dierbare, ook als hij of zij niet is overleden ten gevolge van het coronavirus. Deze maatregel is om de 1,5 meter afstand te bewaren, wat vrijwel onmogelijk is tijdens de laatste verzorging met familie. We staan dan te dicht op elkaar.”

Een arm om iemand heen slaan mag niet meer

Carola: “Het is wel goed om te weten, dat ook een overledene die aan het coronavirus overlijdt na de laatste verzorging niet meer besmettelijk is. Opbaren kan nog gewoon. Dat betekent dat de dierbare alsnog thuis opgebaard kan worden, of in een uitvaartcentrum.”

Als uitvaartondernemer behoort Carola tot cruciale beroepsgroep om zorg draaiende te houden. “Wij houden niet met man en macht mensen in leven. In dat opzicht is het een lastig beroep om onder zorg te scharen. Maar de verzorging na de dood moet sowieso gebeuren en een uitvaart kan niet zonder uitvaartverzorger. Er moet íemand een begrafenis verzorgen.”

Via Mediapartner: Rodi Media

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?Uw banner hier?