WF Nieuws
Eigen foto

Stadsbrouwerij Radboud failliet, een terugblik..

MEDEMBLIK – Piet Goverse en Dolf Clarenburg kregen in 2015 het lumineuze idee om in het oude pand van Garage Boekel een Stadsbrouwerij te gaan realiseren. Er werd een plan gemaakt, eind 2015 kwamen de eerste aandeelhouders bij elkaar en daarmee was de komst van Stadsbrouwerij Radboud een feit.

Als brouwer vroeg men de Bovenkarspelse hobbybrouwer Jan van der Lee die zelfs meerdere malen uitgeroepen is tot brouwer van het beste biertje van Noord-Holland. Jan van der Lee zou de in de opstartfase zorg dragen voor de brouwerij.

Om de brouwerij te kunnen realiseren was er veel geld nodig, heel veel geld, 1.2 miljoen euro om precies te zijn. Geld om het pand van Boekel te kunnen aanschaffen, geld om de verbouwing naar brouwerij te kunnen realiseren en om de eerste maanden te overleven. De banken wilden geen geld lenen, het risico vonden zij te hoog, en dus werden er aandelen uitgegeven á 1000 euro per stuk. In totaal werd er zo 500.000 euro opgehaald.

De bedoeling was dat de brouwerij na een aanlooptijd van vier jaar de aandeelhouders 10% rendement gaat opleveren. Een partij wil graag 80.000 liter bier per jaar afnemen, bij 120.000 liter is het bedrijf uit de kosten en kan zich richten op winst maken. Stadsbrouwerij Radboud zou zich voornamelijk richten op bierliefhebbers, vriendengroepen en bedrijven die iets doen met hun zakenrelaties.

Tekst loopt door onder de video

De opening

En dan eindelijk na maanden van verbouwen, proefdraaien was op 31 maart de officiële opening, gedaan door niemand minder dan de toenmalige CvdK Johan Remkes. De uit Hoorn afkomstige Raymond Groot ging deel uit maken van de ploeg die de stadsbrouwerij zou gaan runnen en Jelle Aaij was als brouwer aangesteld.

Eerste tekenen aan de wand

Maar in december 2018 kwamen er al scheuren in de brouwerij, de financiële nood was hoog en stond men al voor de keuze of om te sluiten of om geldschieters te zoeken, men ging voor het laatste en vond die in Andijker Patrick Terwee en Medemblikker Martin Kroezen. Voor Lars Kuipers toen een grote opluchting die toentertijd al in een reactie liet weten blij te zijn met beide mannen als  investeerders die de Brouwerij op een hoger plan wil tillen. “Dat het wat moeilijker gaat dan verwacht dat klopt maar van faillissement is op dit moment echt geen sprake, we willen samen met de investeerders het merk Radboud groot maken ook voor de stad/gemeente Medemblik,” vertelde Lars Kuipers aan Medemblik Actueel.

Dolf Clarenburg vertelde destijds in een reactie: “Tijdens de opstartfase hadden we wat tegenvallers; de bouw viel duurder uit, de gemeente was laat met vergunningen en daarom konden we een paar maanden later open dan verwacht. Bovendien ging een grote order niet door. Maar al met al genomen: het Proeflokaal draait boven verwachting en de diverse biertjes die gebrouwen worden in de Medemblikker stadsbrouwerij worden gretig verkocht in de supermarkt.

Investeerders

We zochten naar mensen die wilde investeren en die vonden we eigenlijk vrij makkelijk. We zijn blij dat we kunnen rekenen op Martien en Patrick. De brouwerij valt echt niet om. Door hen is er financiële ruimte gecreëerd, zodat we zeker tot 2021 door kunnen gaan. We ontwikkelen in die tussentijd ons biermerk verder. De financiële problemen zijn nu opgelost en we gaan met alle vertrouwen de toekomst tegemoet,” aldus Clarenburg in 2018.

Tekst loopt door onder de video

Failliet

En toen kwam daar zondag 29 maart ineens het bericht dat de Stadsbrouwerij Radboud de vrijdag daarvoor door de rechter failliet was verklaard en het personeel was ontslagen. Maar het personeel had het al wel zien aankomen, eind december 2019 bleek al dat de brouwerij niet meer te redden was.  Of het lag aan een slechte bedrijfsvoering, of aan andere oorzaken zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen.

Aan de curator is het nu om te kijken of de brouwerij kan worden overgenomen, maar in deze tijd met de coronacrisis zal daar weinig kans op zijn, en dus rest er niets anders dan tot verkoop van de inboedel over te gaan om de schuldeisers zoveel mogelijk te kunnen betalen.

Het sprookje duurde 5 jaar, van het maken van plannen tot de uitspraak van de rechter..

Reageer op dit onderwerp