WF Nieuws

4 en 5 mei Hem krijgt een andere invulling

HEM – 4 en 5 mei krijgt een andere invulling… Het comité vraagt mensen om mee te denken om het bevrijdingsfeest 75 jaar vrij misschien op een later tijdstip te vieren.

75 jaar geleden heb ik als bijna 3 jarige al dan niet bewust de bevrijding meegevierd bij mij grootouders in Tuindorp Oostzaan te Amsterdam. Daar woonden alle werknemers van o.a. NDSM en vele andere bedrijven. Ook mijn hele familie werkte daar. Mijn oom kwam terug uit de oorlog. Hij was in 1940 een van de 33 opvarenden die tijdens de meidagen (10 mei 1940)  Het werd vervroegd op 10 mei in dienst genomen en door stuurman Jhr A. van Foreest (1901-1964) met 33 bemanningsleden van Amsterdam naar het Engeland gevaren omdat de aangewezen commandant (van Holthe) door de verwarde toestand op 10 mei niet op tijd op het schip kon zijn. In Portsmouth werd het schip verder afgebouwd. Omdat er geen vuurleidingsystemen voor de Bofors-kanons beschikbaar waren in Engeland is het schip afgebouwd als luchtverdedigingskruiser. (Wikipedia)

Met een bemanning van circa 260 koppen escorteerde de Jacob van Heemskerck de kruiser Hr Ms Sumatra met aan boord de Prinses Juliana en haar twee dochters ( Beatrix en Irene) naar Canada  overbracht. De overtocht duurde van 3 tot 11 juni 1940. Mijn oom vertelde dat er in de punt van de boot een grote hoeveelheid dynamiet was geladen en zij moesten bij gevaar en vijandelijke boot rammen met alle gevolgen. Gelukkig kon hij het verhaal later aan mij vertellen. Hij is na de 2e Wereldoorlog in de VK gebleven. Eerst in Schotland, waar hij trouwde met mijn tante en later hebbe zij een hotel gekocht in Blackpool, waar wij regelmatig vertoefden. Een veredeld B&B aan de boulevard met uitzicht op de Ierse zee. Blackpool was toen nog een gerenommeerde badplaats voor de Engelse vakantiegangers. Mijn oom overleed op 83 jarige leeftijd.  Op bijgaande foto mijn familie en mijn oom in marine pak. Hij was met een 3 tonner geladen met chocolade, nylonkousen, fietsbanden en sigaretten naar zijn ouderlijkhuis gekomen in Tuindorp Oostzaan, Vegatraat 223. Daarna heeft de buurt waar ik geboren ben, Burgemeester Ter Laanstraat93 te Zaandam ook nog meegedeeld in de luxe, die men toen erg ontbeerde. Wat je nu nauwelijks kan voorstellen. Echter met alle maatregelen genomen door de overheid, moest ik toch terugdenken aan mijn ouders. Hoe zij van heel weinig door de oorlog zijn gekomen. 4 en 5 mei zal dit jaar nog veel meer betekenis hebben dan alleen maar het getal 75.

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?Uw banner hier?