Gratis compost scheppen voor inwoners gemeente Opmeer

OPMEER – Op zaterdag 28 maart 2020 kunnen inwoners van gemeente Opmeer tussen 08.30 – 12.00 uur gratis compost ophalen in nieuwbouwwijk Heerenweide, aan de Arent van Gentlaan in Spanbroek. De gemeente organiseert deze actie samen met HVC-compostering, die de compost uit het groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) beschikbaar stelt.

Met deze compostactie wil de gemeente haar inwoners belonen voor hun inspanningen om gft-afval te scheiden. Iedere volle groene minicontainer van 140 liter die aan de weg wordt gezet, staat namelijk gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Het verwerken van gft tot compost is goedkoper dan verbranden, zorgt voor minder luchtvervuiling en bespaart grondstoffen.

HVC-compost is van goede kwaliteit.

HVC maakt een goede kwaliteit Keurcompost. De eisen die gesteld zijn aan Keurcompost zijn
strenger dan de landelijke norm HVC maakt compost-kwaliteit A en B; beiden zijn een goede kwaliteit compost. Tijdens de Compostdag van 28 maart aanstaande zal HVC Keurcompost aan de gemeenten leveren in de A/B kwaliteit. Er kunnen restmaterialen in zitten, zoals stukjes plastic, hout en glas. Afname van de compost is daarom op eigen risico.

Gft is meer dan compost

Van gft kun je meer maken dan alleen compost. Door vergisting krijg je biogas. Gas dat gebruikt kan worden om erop te rijden of, in de toekomst, zelfs mee te koken. Dit gas wordt bijvoorbeeld gebruikt voor energieproductie of als groen gas voor de transportsector. Door het afval thuis te scheiden, kun je hier zelf aan bijdragen. Het mooiste van alles is dat vergisten geen invloed heeft op de hoeveelheid compost die je kunt maken.

Compostactie op 28 maart

De compostactie vindt plaats op zaterdag 28 maart 2020, van 08.30 – 12.00 uur. Inwoners van Opmeer kunnen een aantal zakken of een aanhanger meenemen om de compost in te vervoeren. De trekker staat klaar om aanhangers vol te scheppen. Let op: riskeer geen boete en dek compost in een aanhanger af met een zeil of net.

Reageer op dit onderwerp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.