Zó wordt Hoorn weer op de nautische kaart gezet

HOORN – De havenmeesters van de gemeentehaven in Hoorn hebben zich een mooi doel gesteld: de havens weer op de nautische kaart zetten. Wijnand Baerken, Henk Voorhans en Coen Nijenhuis gaan de gasten die de stad per boot bezoeken een zorgeloos verblijf bieden. Bereikbaarheid, gastheerschap en samenwerkingen zijn hiervoor de drie kernwoorden. De heren hebben een soortgelijke missie in Medemblik met succes volbracht, zij hebben alle vertrouwen dat de nieuwe plannen ook in Hoorn gaan slagen.

Hoorn beschikt over vijf jachthavens. Hiervan is er één een gemeente-initiatief (dat bestaat uit de Binnen- en Buitenhaven). De andere vier zijn particuliere havens. ‘Samen moeten we ons verenigen tot watersport Hoorn’, zegt havenmeester en -coördinator Wijnand. ‘Het contact gaat erg goed, dus nu is het tijd voor de volgende stap. We gaan ons samen inzetten om de bootgasten te ontzorgen en om voor een verrassingselement zorgen’, vervolgt Wijnand. ‘We werken vanuit de vragen: hoe gaat het nu, waar liggen onze krachten, hoe kan het beter, en waar willen we over een paar jaar zijn?’

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Mooi natuurgebied

Er is een aantal oorzaken voor het feit dat minder watersportrecreanten Hoorn aandoen. Vergrijzing is daar één van, maar dat is iets wat voor de hele watersportbranche geldt. ‘Een andere oorzaak zijn de waterplanten, dat fonteinkruid heet. We onderzoeken samen met partijen zoals de Provincie en het Rijk een aantal oplossingen hiervoor, vaste betonning voor de haven is er daar een van. Maar het fonteinkruid is niet alleen maar negatief. Het water wordt er schoner door. Er worden eilandjes aangelegd en er zwemmen weer otters rond. Het Markermeer is een heel mooi natuurgebied in Nederland – bij uitstek voor families – en je mag er nog varen ook!’

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Ontzorgen

Volgens Wijnand steekt de gemeente Hoorn veel energie in goede initiatieven en dat is iets waar zij als havens op in moeten haken. ‘De promoties en initiatieven van en in de stad moeten wij doortrekken naar maritiem gebied. Het toerisme, de ondernemers en de havenbezoekers moeten beter met elkaar in contact komen. De havenmeesters zijn naar ons idee ook de gastheren en vrouwen van de stad. Zelfs een ontbijt op de boot is mogelijk. Wij zetten in op een schoon, veilig en gezellig verblijf dat aan alle eisen van havenbezoekers voldoet. Daaronder valt bijvoorbeeld ook een stabiele en snelle WiFi-verbinding.’

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Samen sta je sterker

Het toezicht in de haven willen de havenmeesters tot een van de kerntaken maken. Wijnand: ‘Dit gaan wij samen met het bestaande gemeentelijke toezicht en de politie doen. Nu houdt het toezicht voor hen bij de kade op. Door de taak samen goed uit te gaan voeren, ontzorgen wij onze gasten ook weer.’ 

De vloot van cruiseschepen die Hoorn aandoet groeit nog steeds. ‘Om dit goed te regelen, hebben we de samenwerking opgezocht met Events Holland, het lokale evenementen en organisatiebureau, de Hoornse watertaxi en Holland Boven Amsterdam (HBA). Zij gaan de rol van gastheerschap richting deze schepen nog verder aanscherpen en verzorgen de logistiek voor de landactiviteiten voor deze schepen. Daarnaast wordt onderzocht of het voor een deel van de vloot gunstiger is om in de toekomst in de haven buiten de stad af te meren.’

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Bruisend havenleven

Het doel is dat Nautisch Hoorn weer een bruisende plek wordt. ‘We zetten in op een verdubbeling van het aantal gasten dat per boot komt. Om dit voor elkaar te krijgen is samenwerken echt heel belangrijk, de ondernemers van Hoorn zijn daarbij ook cruciaal. Met z’n allen één beleving neerzetten. Gasten moeten hun bezoek aan Hoorn herinneren als iets unieks.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.