WF Nieuws
© KNMI

Weerbericht West-Friesland: buien waar van sommige met (natte)sneeuw en onweer

WEST-FRIESLAND – Met een west- tot noordwestelijke stroming wordt onstabiele maritiem polaire lucht aangevoerd. Een Cold Air Development (CAD), kort gevolgd door een hoogtetrog, boven het zuidoosten van het land, trekt spoedig oostwaarts weg. Ook daarachter bevinden zich nog veel buien en in de middag zien we de buienactiviteit boven land opleven t.g.v. de dagelijkse gang.

Vanavond en in de nacht naar donderdag trekt er een volgende trog oostwaarts over de Noordzee, daarna warmt de bovenlucht op en wordt de stroming tijdelijk meer anticyclonaal op passage van zwakke rug.

Donderdag beweegt een randstoring via Het Kanaal oostwaarts en deze wordt rond de middag boven het noorden van Frankrijk verwacht. Dan bereikt ook een kortgolvige hoogtetrog de zuidelijke Noordzee vanuit het westen. Het neerslaggebied van de bijbehorende ingedraaide occlusie trekt donderdagmiddag vervolgens over het midden en zuiden oostwaarts, in de loop van de middag en avond gevolgd door de trog.

Tekst loopt door onder de radarbeelden

In winterse buien en/of natte sneeuw dalend naar dicht bij nul, hoofdzakelijk t.g.v. smelten van doorvallende neerslag. Dat geldt ook voor de wegdektemperaturen, waarmee kortdurende gladheid t.g.v. winterse neerslag kan ontstaan. Donderdagmiddag lukt dit waarschijnlijk niet. In de nacht naar donderdag op veel plaatsen minima dichtbij het vriespunt of iets eronder. Dan kans op bevriezingsgladheid.

Buien met onweer

Winterse buien, in het zuidwesten minder t.g.v. de schaduw van Engeland. Bij de CAD geclusterd/uitgesmeerd tot een neerslaggebied met op veel plaatsen (natte) sneeuw. De buien bevinden zich in een regime met CAPE-waardes van 200-400, overdag en boven zee 400-700 J/kg CAPE en ca. 15-20 kn effectieve schering. Convectiemodus dus multicell. Op de frontale neerslag van de langstrekkende storing stratiforme neerslag. Dan kan er ook enige tijd natte sneeuw vallen, afhankelijk van de intensiteit en de koers van het laag. Zie ook de modelbeoordeling.(KNMI)

 


Reageer op dit onderwerp