WF Nieuws
© KNMI

Weerbericht West-Friesland: buien met kans op onweer en hagel

WEST-FRIESLAND – Een lagedrukgebied boven de Noordzee trekt vandaag al uitdiepend langzaam oostwaarts naar Denemarken. Het koufront op hoogte (split-level) heeft inmiddels het zuidoosten verlaten. Het bijbehorende (grond)koufront verlaat spoedig het zuidoosten. Achter het koufront wordt met een west- tot noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd.

Een ingedraaide occlusie behorende bij het laag schampt tot en met de middag het uiterste noorden. In de tweede helft van de middag trekt een kortgolvige hoogtetrog van west naar oost over de zuidelijke helft. Halverwege de avond bereikt een meer uitgesproken trog het westen, dit systeem lijkt in de modellen kenmerken van een CAD te krijgen en trekt in de nacht naar woensdag langzaam van west naar oost over de zuidelijke helft van het land.

Tekst loopt door onder de radarbeelden

In de bovenlucht passeert dan een hoogtetrog met op 500 hPa een temperatuur rond -37°C, de allerkoudste bovenluchten trekken net zuidwest van ons land zuidoostwaarts. Woensdag overdag staat er een licht cyclonale west- tot noordwestelijke stroming met aanvoer van onstabiele maritiem polaire lucht. Pas in de loop van de avond verlaten de koudste bovenluchten het land en wordt de stroming geleidelijk anticyclonaal. Kort daarvoor zien we nog wel een rimpeling in het stromingspatroon passeren.

Wederom harde wind met windvlagen tot 75km/u

Geleidelijk afnemende wind. Nabij de trog vanavond in de zuidwestelijke kustdistricten toenemend naar 6 Bft, de zware windstoten van ca. 75 km/u reiken tot op de Zeeuwse kust, maar komen niet het land op. De seinen voor 6 Bft (mogelijk 7 Bft) breiden zich in de nacht naar woensdag en woensdagochtend geleidelijk wat noordwaarts uit tot aan de districten Texel en Harlingen, woensdagavond ook tot in de Duitse Bocht. Bij de buien op de rimpeling in het stromingspatroon zien we in de Harmonies in de avond opnieuw zware windstoten boven zee.

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?Uw banner hier?