WF Nieuws
© KNMI

Weerbericht West-Friesland: bewolkt, in de middag en avond stevige regenbuien

WEST-FRIESLAND – Aan de noordoostflank van een storing boven de westelijke Noordzee wordt met een westelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. De rug trekt oostwaarts en de bijbehorende storing bereikt het noordwesten in de nanacht waarna de stroming zuidwestelijk wordt. Een randstoring boven het westen van Ierland trekt uitdiepend oostwaarts via het noorden van Ierland en Schotland richting Fladengronden, waar het maandagavond aankomt. Het bijbehorende warmtefront hiervan bereikt het zuidwesten in de tweede helft van de ochtend waarna het gehele land in de warme sector terecht komt waarin maritiem tropische lucht wordt aangevoerd.

Aan het einde van maandagmiddag bereikt het koufront op hoogte (split-level) met vlak daar vooruit nog een actieve Warm Conveyor Belt (WCB) het (noord)westen. Dit geheel trekt zuidoostwaarts en verlaat het zuidoosten halverwege de avond. Het koufront aan de grond bereikt het noordwesten pas maandagavond laat, trekt zuidoostwaarts en verlaat het zuidoosten in de loop van de nacht.

Achter het koufront wordt met een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Dinsdagmiddag trekt een kortgolvige hoogtetrog via de zuidelijke helft van west naar oost. Dinsdagavond tegen middernacht bereikt een meer uitgesproken trog het westen.

Tekst loopt door onder de radar

Wind

In de warme sector buitengaats 7-8 Bft, langs de kust 6-7 Bft. Vanmiddag en vanavond in de westelijke kustgebieden kans op zware windstoten 75-90 km/u. Na passage van het koufront landinwaarts en op de zuidelijke Noordzee afnemende wind. In de loop van maandagavond en in de nacht naar dinsdag in het noorden van de FIR weer toenemend naar 7-8 Bft, dinsdag overdag op de noordelijke Noordzee mogelijk 9 Bft. In de loop van de nacht naar dinsdag langs de noord(west)kust toenemend naar 6-7 Bft en kans op zware windstoten rond 75 km/u. Dinsdag overdag geleidelijk afnemende wind. Nabij de trog op dinsdagavond in het zuidwesten toenemend naar 6-7 Bft met kans op zware windstoten rond 75 km/u.

Neerslag

Bij en achter het warmtefront neerslag. Op het grensvlak van het hoogtekoufront en de WCB zien we een zone met intensievere neerslag. Vervolgens zien we tot aan passage van het grondkoufront soms motregen of lichte regen. Het grondkoufront zelf levert een lijn met wat ondiepe buien op. Dinsdag overdag nabij de troggen enkele buien, mogelijk met onweer en/of hagel en in de avond mogelijk ook natte sneeuw, in een regime met 200-400 J/kg CAPE en ca. 15-20 kn effectieve schering, convectieve-modus dus multicell.(KNMI)

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?Uw banner hier?