WF Nieuws

Hoe Wijkagent Opmeer, Peter Duineveld, woninginbreker heeft aangehouden in Zwaag

ZWAAG – Het is dinsdagavond rond de klok van 21:00 uur. Ik had als digitaal wijkagent avonddienst. Als digitaal wijkagent volg ik wat er online in onze wijken speelt. Maar ik ben ook voor meldingen beschikbaar.

Terwijl ik op het bureau met een digitaal onderzoek bezig was hoor ik de meldkamer (het OC) de collega met roepnummer 1374 oproepen. Ik hoorde Peter Duinveld de meldkamer beantwoorden met “zegt u het maar”.
Toen hoorde ik de meldkamer nog twee eenheden oproepen, de 1305 en de hondengeleider, nadat deze geantwoord hadden gaf de meldkamer de melding uit;

“Wilt u gaan naar de Hondsdraf in Zwaag. De buurvrouw van een perceel belt ons en er wordt mogelijk op dit moment ingebroken via de achtertuin bij haar buren die niet thuis zijn”

Als je zo’n melding hoort laat je gelijk alles uit je handen vallen en ga je gelijk naar de locatie toe

De meldkamer vult de melding aan dat de meldster een donker gestalte in de achtertuin zag staan.
Een heterdaad inbraak, dat betekend snel die kant op en die inbreker aanhouden.

Ik stond op en ik rende snel naar mijn auto. Ondertussen melde ik me bij de meldkamer dat ik ook onderweg was. Ik vroeg aan de meldkamer of zij de locatie konden “dichtzetten”.

“Dichtzetten” is vakjargon voor het omsingelen van de omgeving zodat de persoon geen kant meer op kan.
De meldkamer kijkt dan op de kaart en ziet ons rijden. Ik hoorde dat de meldkamer ons op strategische plaatsen ging wegzetten.

Op het moment dat ik in de buurt was zag ik even verderop de auto van Peter staan. Ik keek even verder en ik zag Peter met zijn zaklamp staan, mooi Peter staat op zijn post.

Ik rij Peter voorbij om op een andere strategische plek, die de meldkamer mij gegeven had, te gaan staan.
Op het moment dat ik daar bijna was hoorde ik Peter over de portofoon, “OC graag een eenheid erbij.”

Toen ik dat hoorde keerde ik gelijk mijn auto om zo snel mogelijk naar Peter te gaan.
Op het moment dat ik weer bij de auto van Peter was zag ik al een andere auto van ons staan.
Gelukkig, Peter is niet meer alleen. Ik stapte gelijk uit. Toen ik uitgestapt was hoorde ik een metaal voorwerp op de grond vallen. Ik rende in de richting van dat geluid.

Daar aangekomen zag ik Peter met 2 andere collega’s al op een persoon liggen. Ik gaf direct aan onze meldkamer door dat er 1 persoon was aangehouden en dat de situatie onder controle was.
Terwijl ik dat had doorgegeven keek ik achter de voeten van de persoon die was aangehouden. Daar lag een breekijzer en handschoenen. Oké we hebben hem dacht ik gelijk. Op het moment dat de persoon onder controle was gebracht en was voorzien van de handboeien brachten de collega’s deze persoon naar het politiebureau.

Ik feliciteerde Peter met zijn aanhouding. Ik vroeg aan hem wat is er gebeurd? Ik was je al voorbij gereden.
Peter vertelde dat op het moment hij daar aankwam en uit zijn voertuig stapte hij een man, in het donker gekleed, bij een auto zag staan. Hij liep toen naar deze man toe en vroeg aan hem waar hij vandaan kwam. “Ik kom net bij een vriend vandaan” was zijn antwoord. Peter vertrouwde het niet en wilde zijn legitimatiebewijs zien en wachtte op extra collega’s.

Peter vertelde dat de man erg zenuwachtig was en steeds om zich heen keek. En toen zag de persoon zijn kans schoon om weg te rennen. Echter Peter pakte hem direct vast en bracht hun beide naar de grond. Kort hierop arriveerde andere collega’s die Peter hielpen.

Gave aanhouding Peter! Nadat Peter zijn verhaal had verteld zijn we naar de woning van het adres gegaan waar de man gezien was. We kwamen bij de achtertuin echter zat daar een schutting met een deur. De deur zat op slot. Ik klom over de schutting. Ik pakte mijn zaklamp en scheen op de achterzijde van de woning en daar zag ik het al. De achterraam van de keuken was opengebroken. Ik zag beschadigingen van een breekvoorwerp in het houten raamkozijn. Deze schade was waarschijnlijk ontstaan door de breekijzer.

Op het politiebureau bleek de persoon nog een schroevendraaier bij zich te hebben. Yes! We hebben de goede persoon aangehouden. De volgende dag is de forensische opsporing gaan kijken of de breekijzer daadwerkelijk bij deze inbraak was gebruikt. En ja hoor, de sporen kwamen overeen!

Op dit moment zit de persoon nog vast en zoals het er nu uitziet mag deze zich bij de rechter gaan verantwoorden!

Goed gedaan Peter!

Mark Weg, digitaal wijkagent basisteam Hoorn.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@wfnieuws.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageer op dit onderwerp