Slaapproblemen, duizeligheid, depressies, concentratie- en leerproblemen en oorsuizen dankzij windturbines

WESTFRIESLAND – Dat windturbines het landschap verpesten is vrijwel iedereen het wel mee eens, maar dat windturbines ook voor gezondheidsproblemen zorgt is nog niet bij iedereen doorgedrongen. In de landen om ons heen moeten windturbines op minimaal 1500 meter van de bebouwing afstaan, in Nederland is de grens nu 600 meter, maar in de plannen van de provincie wordt deze grens waarschijnlijk niet langer als eis gezien.

Op 10 oktober 2018 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ‘Environmental Noise Guidelines for the European Region’ uitgebracht. De WHO geeft in het rapport een ‘voorwaardelijk’ advies om de blootstelling aan geluidniveaus van windturbines te reduceren tot 45 dB Lden. Op dit moment bedraagt de Nederlandse norm voor windturbinegeluid 47 dB Lden, wat is vastgelegd in het Activiteitenbesluit.(Bron: Ponderaconsult)

Nieuwe ziekte: “Turbineziekte”

Met de komst van tientallen en soms honderden windmolens op een vrij kleine oppervlakte kunnen mensen last krijgen van een nieuwe ziekte met de naam “Turbineziekte”, deze ziekte komt vooral voor bij mensen die binnen een straal van 1.5 kilometer van een windturbine afwonen. Uit diverse onderzoeken is wel gebleken dat mensen die dichtbij een windturbine wonen gezondheidsklachten krijgen maar Amerikaans onderzoek wil turbineziekte geen medisch bewezen ziekte noemen.

Nu de provincie Noord-Holland plannen aan het smeden is om in West-Friesland 175 windmolens te gaan plaatsen met een tiphoogte van 180 meter, vergelijkbaar met de molens langs de Westfrisiaweg ter hoogte van Zwaagdijk-Oost, zal behalve het landschap onherroepelijk worden aangetast maar staat ook de gezondheid van de inwoners van Westfriesland op het spel.

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.