WF Nieuws

Het station in de huidige staat. Foto: Rein Korthof

Laatste stukje van de puzzel maakt museumspoorlijn compleet

ABBEKERK –  Op 23 januari is de Museumstoomtram formeel eigenaar geworden van het voormalige stationsgebouw van Abbekerk-Lambertschaag. Het uit 1887 daterende gebouw is de laatste van de oorspronkelijke stationsgebouwen die het museum heeft kunnen verwerven. Het gebouw werd dertien jaar geleden gekocht door de gemeente Medemblik, om er een toeristisch museale functie aan te kunnen geven. Dit lijkt na de overdracht aan ons museum te kunnen gaan gebeuren, al zal het pand in eerste instantie als woonhuis worden ingericht en worden verhuurd aan medewerkers van het museum.

Om het gebouw als station te kunnen restaureren zal te zijner tijd een restauratieplan worden opgesteld, samenhangend met een monumentale status voor het pand.

De ligging precies halverwege de spoorlijn in een open landschap, maar wel met een snelwegafrit vlakbij is toeristisch gezien in ieder geval strategisch te noemen.

Langs de 20 kilometer spoor liggen nu zes gebouwen (werkplaats en stations) die in hun oorspronkelijke functies zijn bewaard. De spoorverbinding tussen Hoorn en Medemblik is daarmee de meest compleet bewaard gebleven lokaalspoorweg in ons land. Tijdens het themajaar Uitstappen Alstublieft, belicht de Museumstoomtram in 2020 het unieke karakter van de monumentale spoorweg.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@wfnieuws.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageer op dit onderwerp