Vier jongeren naar bureau Halt voor het plegen van identiteitsfraude

DE GOORN – Portiers komen het steeds vaker tegen: jongeren die met een vals ID een horecagelegenheid binnen proberen te komen en/of alcohol proberen te kopen. Op zaterdag 16 november 2019 was er een gezamenlijke actie tussen politie, bureau Halt, gemeente en Zaal Dolleburg om op identiteitsfraude te controleren. Vier minderjarige bezoekers toonden afgelopen zaterdag een valse of niet eigen identiteitskaart aan portiers bij Zaal Dolleburg in De Goorn en werden na toestemming van hun ouders doorverwezen naar bureau Halt. 

ID (uit)lenen is strafbaar

Sinds de leeftijd voor de verkoop van alcohol van 16 naar 18 jaar is gegaan, zijn er signalen dat identiteitsfraude, onder andere in het uitgaansleven, toeneemt. Gemeente Koggenland vindt toenemende identiteitsfraude zorgelijk en onderneemt samen met horeca en politie actie om jongeren en ouders te wijzen op de gevolgen. “Een ID (uit)lenen of vervalsen mag dan onschuldig lijken, er wordt wél geknoeid met staatsdocumenten. Het is en blijft fraude en het is echt een misdrijf“, benadrukt burgemeester Franx. Wijkagent Jan van Leijen vult aan: “Je riskeert een Halt-straf, bij herhaling krijg je een strafblad en je kunt een aantekening krijgen in het paspoortregister, waardoor je twee jaar geen paspoort kunt aanvragen. Ook als jij je ID uitleent, ben je strafbaar.”

Direct in gesprek met Halt

De vier jongeren, tussen 15 en 17 jaar, hebben allemaal direct een gesprek gehad met een medewerkster van Halt. De ouders zijn wakker gebeld en in een aantal gevallen ook naar Zaal Dolleburg toegekomen. De personen van wie de ID bewijzen vals gebruikt zijn, worden ook benaderd door de politie om te onderzoeken of de ID bewijzen stiekem gebruikt zijn of met medeweten van de eigenaar. Deze personen worden gewezen op de risico’s en gevolgen van ID fraude. Het kan namelijk vervelende gevolgen hebben, zonder paspoort worden verre reizen en buitenlandse stages onmogelijk. Verder levert het problemen op bij het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), deze zijn vaak nodig voor een stage of een baan. De boete is overigens ook niet niets, jongeren betalen 380 euro voor identiteitsfraude.

Ouders en jongeren in gesprek

Gemeente Koggenland raadt ouders/verzorgers dringend aan het gesprek met hun kinderen aan te gaan over identiteitsfraude en de gevolgen hiervan met hen te bespreken. Meer informatie is te vinden op www.eerlijkoverjeid.nl.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.