WF Nieuws

Oranje piramides in West-Friesland?

HOORN – Soroptimistclub Hoorn e.o. maakt zich sterk voor het zoveel mogelijk oranje laten kleuren van West-Friesland.

Op een eerder moment attendeerden wij u er al op dat de West-Friese gemeenten hun medewerking verlenen aan de campagne ‘Orange the World’ door het tijdens de campagneperiode in het oranje aanlichten van bouwwerken of door aandacht te besteden aan de campagne via de lokale (social) mediakanalen.

‘Orange the World’ is de internationale campagne van de Verenigde Naties ‘Stop geweld tegen vrouwen en meisjes’. Sinds 2014 is het oranje uitlichten van bijzondere bouwwerken een onderdeel van deze campagne. In het eerste jaar kleurden bijvoorbeeld Time Square,  Empire State Building en de piramides en sfinx in Cairo oranje. Inmiddels worden overal bouwwerken oranje uitgelicht en vinden er activiteiten plaats in meer dan 100 landen. Oranje staat voor de dagenraad: het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.

De campagneperiode loopt van  25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

Start campagne nationaal

De nationale start van ‘Orange the World’ vindt plaats op 25 november om 19.00 uur in het centrum van Nederland met medewerking van de ministers Ingrid van Engelshoven en Sigrid Kaag.

Start campagne in West- Friesland

Op dit moment zijn de volgende acties bekend die binnen West-Friesland ten aanzien van de Orange the World campagne zullen plaatsvinden:

In Enkhuizen zal wethouder Dorus Luyckx op 25 november bovenop de Drommedaris het startsein voor de campagne Orange the World geven. Vanaf dat moment kleurt de Drom oranje. In Enkhuizen zullen tijdens de campagne verder het Stadhuis en de Koepoort in het oranje uitgelicht worden.

In Medemblik zal wethouder Joset Fit de campagne starten door het ontsteken van de oranje verlichting bij het oude Stadhuis van Medemblik. Daarnaast zullen de Molen in Wervershoof en het Gemeentehuis in Wognum gedurende de 16 campagnedagen oranje kleuren.

Gemeente Stede Broec ondersteunt de Orange the World campagne door het oranje kleuren van het Postkantoor en het Carillon.

In dezelfde gedachte kleurt gemeente Drechterland tijdens de campagneperiode het Gemeentehuis Drechterland en het aangrenzende plein in het oranje licht.

Gemeente Opmeer neemt actief deel aan de campagne door het tijdens de campagneperiode oranje aanlichten van het Raadhuis in Hoogwoud, de Kerk in Hoogwoud en het Raadhuis en het Kerkje in Spanbroek.

Verder zal er binnen diverse kerken in West-Friesland aandacht worden besteed aan de campagne door het vertellen over de campagne en het ontsteken van een oranje kaars.

Ook zullen diverse particuliere organisaties zoals Startwijzer, Omring West-Friesland, de apotheek in Wognum aandacht besteden aan Orange the World.

Soroptimistclub Hoorn e.o. zal zich ook de komende jaren inzetten om West-Friesland steeds meer oranje te laten kleuren tijdens de Orange the World campagne.

Speciaal in Hoorn

Op zaterdag 30 november 2019 zal Soroptimistclub Hoorn e.o. in de binnenstad van Hoorn aanwezig zijn om aandacht te vragen voor deze bewustwordingscampagne ‘Orange the World’. Daarbij worden oranje potloden uitgedeeld waarmee een handtekening gezet kan worden ter ondersteuning van de campagne.

Afsluiting campagne

Op 10 december, de laatste dag van de Orange-campagne én de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, vindt er een slotbijeenkomst plaats in het Foreestenhuis te Hoorn. De bijeenkomst zal gevuld zijn met oranje licht, bijpassende teksten, toepasselijke muziek in live a capella uitvoering en symboliek om de campagne te ondersteunen. Iedereen is van harte welkom!

  • Datum: 10 december 2019
  • Locatie: Foreestenhuis, Grote Oost 43 te Hoorn
  • Aanvang: 19u

Voor hen die met geweld te maken en hulp nodig hebben zijn er twee hulplijnen:

  • “Hear my Voice”: 0800 – 3200032 (praat met lotgenoten)
  • “Veilig Thuis”: 0800-2000 (advies en meldpunt voor huiselijk geweld)

De acties in november en december zullen niet op zichzelf staan, ook in de periode daarna zal Soroptimistclub Hoorn e.o. de strijd tegen geweld tegen vrouwen blijven ondersteunen. Hoe we volgend jaar hiermee verder gaan wordt later bekend gemaakt.

Contactpersonen Soroptimistclub Hoorn e.o.:

  • Erica van der Meulen GSM 06-21391445
  • Maja de Haan GSM 06-83360179
Tips?
Reageer op dit onderwerp