WF Nieuws

Opmeer viert 75 jaar vrijheid, ‘Zeventig enthousiaste ervaren en onervaren toneelspelers aan de slag’

OPMEER – In juni heeft toneelvereniging Schakels Hoogwoud een oproep gedaan aan de inwoners van Opmeer om verhalen te vertellen over de oorlogsjaren in Opmeer. Ook hebben zij een oproep gedaan aan de inwoners of zij willen helpen met het theaterstuk ‘75 jaar leven in vrijheid’. En dat hebben ze geweten. Heel veel enthousiaste mensen, van toneelspelers tot decorbouwers, hebben zich aangemeld om mee te helpen. En daar zijn zij heel blij mee.

Oefening baart kunst

De toneelspelers zijn nu al druk aan het oefenen. Dat moet ook wel. De ene speler heeft veel ervaring, en de ander heeft nog nooit op het toneel gestaan. Na de vakantietijd zijn er zo’n 70 mensen gekomen naar de partycentrum Op-Stap in Hoogwoud om met elkaar kennis te maken. De leeftijd is van jong tot nog niet zo oud. Prachtig om zo’n opkomst te zien. Eenieder had een verhaal of gebeurtenis uit het verleden mee, en daar werd al voorzichtig mee gewerkt. Hoe beeld je met je gezichtsuitdrukking en je lichaam verdriet uit, blijdschap, wanhoop, angst.

Dit gebeurde allemaal in groepjes op het speelvlak, zodat je voorzichtig kunt wennen aan het feit dat je in de aandacht sta. Voor de één geen probleem, en voor de ander moeilijk. Alle oefeningen waren de eerste week non-verbaal, het ging puur om de mimiek.

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat de bevrijding voor heel Nederland volgde op de Tweede Wereldoorlog. Een oorlog die veel verhalen heeft nagelaten, ook in de gemeente Opmeer. Onder leiding van toneelvereniging Schakels, de theatermakers van Culturele Staten en SJJO, het jeugdwerk in Opmeer, wordt er een theatervoorstelling gemaakt over die naoorlogse verhalen in Opmeer.

Reserveer alvast in de agenda: Van 30 april – 5 mei wordt deze theatervoorstelling opgevoerd op het recreatieterrein De Weyver in Hoogwoud.

Tips?Reageer op dit onderwerp