Minister Van Engelshoven en Kamerlid Asscher realiseren ‘sprookje’ in Wognum

WOGNUM – Op maandagochtend 7 oktober openden de deuren van de nieuwe bibliotheek aan de Kerkstraat 10 in Wognum. En niet zomaar een bibliotheek, want deze bieb is een initiatief van het ministerie. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven, PvdA-Kamerlid Lodewijk Asscher, honderd genodigden en veertig kinderen van de Hieronymusschool waren aanwezig bij de bijzondere én feestelijke opening die tijdens de Kinderboekenweek plaatsvond.

In twaalf kleine gemeenten komt een nieuwe bibliotheek of wordt met extra investeringen de huidige bibliotheek behouden. De komende drie jaar worden twaalf gemeenten, in elke provincie één, ondersteund met een bedrag van in totaal drie miljoen euro. Met de investering wordt gehoor gegeven aan de motie Asscher uit 2017. Deze had als doel om de bibliotheken in kleine gemeenten te verbeteren. Vanochtend was de primeur en openden minister Van Engelshoven in het bijzijn van Kamerlid Asscher de eerste, nieuwe bibliotheek in Wognum. De vrouw van de laatstgenoemde komt uit West-Friesland, dus deze streek is de politicus niet onbekend.

Een geweldig feest

In tien weken tijd is de bibliotheek, van begin tot eind, in het West-Friese dorp gerealiseerd. Van dat feit is ook minister Van Engelshoven onder de indruk. ’Een paar weken terug was dit nog een winkel en inmiddels is hier een fantastische bibliotheek met allerlei voorzieningen uit de grond gestampt. Heel veel complimenten aan het team dat dit voor elkaar heeft gekregen. De opening was een geweldig feest. De gebeurtenis van vanochtend is een mooi bewijs van dat er niet alleen gekletst wordt in de Tweede Kamer, maar dat er ook in het echt iets gebeurt omdat er dáár gekletst wordt.’

Gezegend met fantastische mensen

Directeur-bestuurder van de Westfriese Bibliotheken Chantal Trigallez is erg blij met de nieuwe aanwinst. ‘Ik vind het geweldig en ben enorm trots. Ik vond de opening erg spannend, want je ontvangt niet elke dag de minister en meneer Asscher. Het was ook heerlijk om al die kinderen erbij te hebben. Het was hartstikke moeilijk om tien weken onze monden te moeten houden, maar we zijn supertrots dat wij de eer van de primeur hebben. Tien weken geleden werden wij door de woordvoerder van de minister gebeld of wij in staat waren om binnen deze tijd een bibliotheek te openen. Destijds hadden we nog niet eens een vestiging. Toch zeiden we: “We hebben het nooit gedaan, we denken dat we het kunnen, dus ja we doen het.” Toen we de telefoon ophingen, vroegen we ons meteen af hoe we het voor elkaar moesten krijgen, maar het was een te grote kans om voorbij te laten gaan. Ik ben gezegend met fantastische mensen in mijn organisatie. Zij hebben letterlijk dag en nacht gewerkt om dit te realiseren.’

Waarschijnlijk is deze bieb één van de kleinste bibliotheken, ongeveer 260 vierkante meter, waar heel veel maatschappelijke functies zijn ondergebracht. Naast een collectie voor alle leeftijden zijn er een leestafel, een huiskamer, een kinderspeelhoek, werkplekken voor zzp’ers, huiswerkplekken en een DigiLAB onder datzelfde dak te vinden.

Dit houdt Nederland hoog

In de motie uit 2017 sprak Lodewijk Asscher zijn zorgen uit over bibliotheeksluitingen in kleine kernen. De verdwijning van deze voorziening schaadt de sociale samenhang en de kansen van kinderen in die gemeenten. ‘Ik vind het belangrijk dat kinderen, waar ze ook opgroeien, naar een bibliotheek toe kunnen’, vertelt Kamerlid Asscher. ‘Zij horen daar verhalen, kunnen dingen leren, met elkaar kletsen. Dat was ook al zo toen ik een kind was. De bibliotheek is een magische plek. Ik vind het eigenlijk gek dat deze in de kleinere kernen niet meer zouden moeten zijn. Als het eenmaal weg is, is het moeilijk terug te krijgen. Daarom was deze ochtend erg belangrijk voor mij. Ik vind het mooi dat dit soort dingen Nederland hooghouden. Ik ga proberen de Tweede Kamer mee te krijgen zodat er uiteindelijk weer in alle kernen van Nederland een bibliotheek(voorziening) is.’

Een bron van inspiratie

‘Ik verwacht dat er heel veel mensen komen’, zegt Trigallez. ‘De inwoners van Wognum kunnen zich verwonderen aan alle boeken die hier staan, maar ook de lezingen, workshops, en trainingen bijwonen. Er zullen hier allerlei evenementen worden georganiseerd. Wij hebben voor ogen dat dit een bron wordt van inspiratie en ontmoeting. Het dient hier als een platform waar mensen worden verbonden en samen dingen kunnen creëren. Ik nodig iedereen van harte uit om dit feestje mee te komen vieren.’

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.