WF Nieuws

Lachgas verboden in Medemblik maar wie gaat handhaven

MEDEMBLIK – De gemeenteraad stemde, op tegenstemmen van Yannick Nijsingh (D66), “we moeten niet overdrijven wat lachgas betreft, zo schadelijk is het niet,” Ria Manshanden (GroenLinks), “haal het uit de illegaliteit,” en Siem Zeilemaker(PWF), “Enkel verbod voor jongeren onder 18 jaar,” na donderdagavond voor een verbod op lachgas.

Tegenstrijdige rapporten

Waar Yannick Nijsingh wees op een rapport van het Trimbos Instituut dat lachgas enkel gevaarlijks voor de gezondheid als het met grote hoeveelheden wordt gebruikt kwam de indienster van de motie, Claudia Selders-Kroezen (CDA) met een ander rapport op tafel van het Trimbos Instituut waar in dit rapport “van zorgen naar acties” wel duidelijk wordt verwezen op de gevaren van het gebruik van lachgas. Volgens het Trimbos Instituut heeft het tijdelijk zuurstof tekort in de hersenen door lachgas wel degelijk direct invloed op de ontwikkeling van de hersenen bij jongeren. Brijders Verslavingszorg komt met een rapport over lachgas waaruit blijkt dat lachgas veel verslavend is dan eerder gedacht werd.

Handhaven wordt probleem

De VVD, 1 van de mede-indieners van het lachgasverbod, wees terecht op de problemen die bij het verbod om de hoek komen kijken, de handhaving.. Het is een gotspe om te denken dat als straks het verbod is opgenomen in de APV de jongeren ook direct stoppen met het gebruik van lachgas en om op elke straathoek een agent of Boa te plaatsten is ook onmogelijk.

Een mogelijke oplossing is cameratoezicht maar dan zit je weer met de privacy wetgeving, de burgemeester liet donderdagavond wel doorschemeren dat het cameratoezicht tijdens het Rondom Weekend prima is bevallen, en zal later deze maand met de resultaten van het cameratoezicht komen.

Het college komt op 19 december met een raadsvoorstel over het gebruik van en de handel in lachgas op openbare locaties te verbieden.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp