WF Nieuws

Hoorn blijft gewoon ‘De Gouden Eeuw’ bij de naam noemen

HOORN – Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft besloten om de term ‘Gouden Eeuw’ niet langer te gebruiken omdat deze zwaar beladen is, de ‘Gouden Eeuw’ was maar voor een kleine groep mensen in Nederland en het voormalige Nederlands-Indië een gouden tijd, voor het overgrote deel van de ‘Nederlanders’ in die tijd was het pure armoede en werken tot je er dood bij neer viel.

Maar ook in die tijd kwam de slavernij opzetten en daar speelde Nederland in die tijd een grote rol in als slaventransporteur.

Hoorn blijft ‘Gouden Eeuw’ gebruiken

Burgemeester Jan Nieuwenburg zegt op vragen van Hoorn Actueel: ‘Hoorn neemt geen afstand van de term ‘Gouden Eeuw’. Zoals het Rijksmuseum al memoreerde is de term in zich al historie. Het gaat uiteindelijk om de verhalen die je vertelt. Bij het presenteren van het verhaal van de Gouden Eeuw geven we in Hoorn ook ruimte aan stemmen die in het verleden minder gehoord zijn. Stemmen die verhalen over de minder glorieuze kanten van die tijdsperiode: geweld, de hardheid van het bestaan en slavernij. We vertellen hier het volledige verhaal, vanuit alle perspectieven, over goud én zwart.

Hoorn kent een geschiedenis van grote welvaart maar ook zware armoede in de Gouden Eeuw. J.P. Coen is de laatste jaren vaak in het nieuws geweest vanwege zijn keiharde optredens in Nederlands-Indië en zijn slavernij verleden.

Marieke van Leeuwen, woordvoerster van de gemeente Hoorn zegt in een reactie: ‘Toen het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn van zijn sokkel viel ontstond er een brede discussie: moet hij wel terugkomen? Wij hebben ervoor gekozen om hem terug te plaatsen. Niet om hem te eren, maar juist als slijpsteen. Op het bordje staat dat hij successen boekte voor de VOC, maar ook dat hij dit niet zelden op gewelddadige wijze deed. Het Westfries Museum organiseerde daarna de expositie ‘Coen: held of schurk’?’ die een Europese prijs binnenhaalde. We presenteren de feiten en laten bezoekers zich zelf een mening laten vormen.

Hoorn blijft dus gewoon een stad die de Gouden Eeuw ruimschoots gaat vieren…

[signoff]

Reageer op dit onderwerp